Spring naar inhoud


De minpunten van babyshowers

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin is zwanger. Vriendinnen van haar die ik niet goed ken hebben mij gevraagd om mee te doen aan een babyshower voor haar. We zitten nu een groepsapp. De zwangere vriendin is wars van de truttigheid die rond babyshowers hangt en daarom was het plan om haar te verrassen met gewoon een gezellig samenzijn met lekkere hapjes, drankjes en wat cadeautjes, maar verder niets bijzonders. Leuk!

Toen kondigde iemand in de app aan een luiertaart te gaan maken, waarin kleine cadeautjes gestopt moeten worden, waarvan de zwangere moet raden van wie ze afkomstig zijn. Dit idee sprak me niet bijzonder aan, maar ik heb er niets van gezegd. Vervolgens werden we gesommeerd allemaal een babyfoto mee te nemen, voor een wie-is-wie raadspel. Ook hier heb ik niets over gezegd. Tenslotte werd ons medegedeeld dat er 14 rompertjes ‘gepimpt’ zouden worden met stiften. Deze kosten (80 euro) kwamen bovenop de kosten voor een massage en een kinderstoel (prima cadeaus, waarover eerst overlegd is). Kliederen met stiften op rompertjes vind ik een volstrekt onzinnige bezigheid, waarvan het resultaat alleen maar kan tegenvallen. Ik heb hier toen bezwaar tegen gemaakt in de groeps-app, omdat er geen overleg is geweest en ik denk dat onze zwangere vriendin er helemaal niet blij mee zal zijn. Ben ik nu een spelbreker? Maar het is toch ook niet netjes om deelnemers voor een voldongen feit te zetten?

Ontsporende babyshower

Beste Ontsporende babyshower,

Persoonlijk zie ik helemaal niks in het fenomeen babyshower, een uit Groot-Brittannië en Amerika overgewaaide traditie die hier overbodig is, omdat in Nederland de (veel leukere) traditie van het kraambezoek bestaat. Mijn belangrijkste bezwaar tegen de babyshower is dat de festiviteiten (geld, tijd, cadeaus en inspanningen van de deelnemers) worden verdubbeld. Hetzelfde geldt voor het vrijgezellenfeest: ook een verdubbeling van festiviteiten ten opzichte van een gewoon trouwfeest. Zo bijzonder is het niet dat iemand gaat trouwen of een kind krijgt. Waarom zou er twee keer feest gevierd moeten worden voor betrekkelijk standaard levensmijlpalen? Dit is alleen maar imponeergedrag, waarbij vrienden/ vriendinnen van iemand die trouwt of zwanger is de morele verplichting voelen om van alles uit de kast te trekken, omdat ze bang zijn anders tekort te schieten.

U had beter om te beginnen vriendelijk kunnen bedanken voor de eer om mee te doen aan de babyshower. U kent die andere vrouwen niet eens goed, dus ze zullen u niet missen en u zult hen andersom ook niet missen. Met uw zwangere vriendin kunt u altijd gewoon een-op-een contact houden. Na uw toezegging ontrolde zich geheel voorspelbaar een deprimerend scenario met tacky activiteiten die deelnemers op kosten jagen, en waarvan het de vraag is of de zwangere vriendin er überhaupt blij mee zal zijn. Mogelijk geneert zij zich rot.
Met uw bericht in de groepsapp is niks mis, al vrees ik dat uw poging om een en ander af te remmen te laat komt. Als zo’n trein eenmaal vaart heeft gemaakt, valt-ie niet meer te stoppen.

U kunt zich alsnog terugtrekken uit die hele babyshower, maar ik kan me ook voorstellen dat u dat een te dramatisch gebaar vindt. Neem uzelf in ieder geval voor om de volgende keer meteen nee te zeggen, als u hiervoor wordt gevraagd. En zeker zo belangrijk: maak uw eigen vriendinnen duidelijk dat u absoluut geen babyshower wil, als u zelf zwanger zou worden, omdat dit soort lolligheid niet bij u past.

Artikelen in Cadeaus, Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen, Zwangerschap en baby's.


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. N schrijft

  Om deze rede wilde ik zelf geen babyshower. Kort daarvoor had ik ook al een vrijgezellenfeest gekregen van mijn vriendinnen. Ik vond het geen goed idee om iedereen nog meer op kosten te jagen en nog meer de aandacht te vestigen op mijzelf. Zeker voor mijn single vriendinnen die ook best een man en kind zouden willen.

 2. Wil schrijft

  Ontsporende babyshower is geen spelbreker als zij weigert mee te doen aan allerlei onzin die zeer waarschijnlijk niet door de zwangere vriendin zal worden gewaardeerd. Babyshowers worden, net zoals gender reveal parties, Valentijnsdag, Halloween en al die andere “speciale” dagen, enkel door commerciële partijen gepromoot om extra inkomsten te genereren. Het is ieders goed recht om hun uitgaven voor die dagen tot een minimum te beperken.

 3. Anna schrijft

  Helaas geeft Beatrijs in dit advies vooral haar eigen mening. Ze is erg negatief over het fenomeen babyshower, maar het is nu eenmaal maatschappelijk geaccepteerd dat dit soort feestjes plaatsvindt en sommige zwangeren het echt heel erg leuk vinden.
  Volgens mij vindt de schrijfster in deze een babyshower ook leuk, alleen de vorm waarin het nu plaatsvindt niet. En daar wil ze graag wat advies in.

 4. Marie schrijft

  Wat in de brief wel staat maar waar nog niemand op is ingegaan (ook Beatrijs niet), is dat de aanstaande moeder er niet op zit te wachten. Dat zou de hoofdreden moeten zijn om het niet te doen.

 5. Alison schrijft

  Het is nu te laat, maar waarom is blijkbaar iedereen vergeten dat de aanstaande moeder hier niet op zit te wachten?

 6. Annelies schrijft

  Tjonge, dat is allemaal wel erg negatief. Een baby krijgen of trouwen, tja, dat zijn inderdaad ‘normale’ mijlpalen, maar niet voor iedereen. Sommige vrouwen voelen zich juist geëerd en warm bij het vieren van hun speciale gelegenheden. Sommige vrouwen moeten tien jaar lang met veel verdriet wachten tot ze een wonderbaby krijgen en dan is het juist wél een bijzondere mijlpaal. Dat soort dingen mag je toch vieren? Ik ben ook tegen de trends die uit Amerika overwaaien, maar uiteindelijk kiest iedereen wat hij zelf wil vieren. In dit geval volstaat een appje met ‘Ik denk dat we met deze activiteiten een beetje uit het oog verliezen wat XX aanvankelijk wilde. Misschien kunnen we het beter simpel houden?’.Sommige HTML is toegestaan