Spring naar inhoud


Ik wil geen babyshowers aflopen

Beste Beatrijs,

Steeds meer vriendinnen van mij krijgen kinderen. Zij zijn hier allemaal enorm blij mee en ik natuurlijk ook voor hen. Al deze zwangere dames verwachten een babyshower. Deze gelegenheid is een soort verrassing voor de zwangere, waarbij aanwezigen zelf hapjes, drankjes en cadeautjes meebrengen. Het nut en de noodzaak van deze showers, waar om raadselachtige redenen alleen vrouwen welkom zijn, ontgaat me. Ik ga met plezier op kraambezoek, als de baby is geboren, maar ik heb steeds minder zin om mijn vrije zondagen aan babyshowers te besteden. Ook werd ik laatst uitgenodigd voor een gender reveal party, maar het geslacht van een ongeborene interesseert me totaal niet. Nu is er een vriendin in verwachting van de tweede en moet er weer een shower komen. Kan ik de grens trekken bij één shower per persoon? Vriendelijk bedanken voor de eer is lastig, omdat het een zogenaamde verrassing is en het kan onaardig op de zwangere overkomen, wanneer ik geen acte de présence geef. Toch maar gaan om gedoe te voorkomen?

Te veel babyshowers

Beste Te veel babyshowers,

U hoeft geen feestjes te bezoeken, waar u geen aardigheid in hebt. De babyshower met taart en mocktails is een Amerikaanse traditie die sinds een jaar of twintig in Nederland wordt geïmiteerd. Maar in Nederland bestaat al jaar en dag het kraambezoek, een veel passender traditie, waar beschuit met muisjes wordt geserveerd: lichter en leuker dan taart. De babyshower is overbodig, seksistisch (mannen worden uitgesloten), duur voor genodigden (cadeau plus versnaperingen) en veeleisend (omdat gasten later alsnog met een babycadeau op kraambezoek gaan). Gender reveal parties zijn ronduit bespottelijk. Hoe meer heisa er gemaakt wordt over de sekse van een baby, hoe sterker seksistische rolpatronen worden aangewakkerd.

Doe gewoon aan geen van beide import-tradities mee. Bij elke uitnodiging die u hiervoor krijgt, schrijft u een beleefd afzeggingsmailtje terug: ‘Sorry, heb andere dingen te doen.’ Vraagt men na waarom u niet komt, kunt u eerlijk zeggen dat u niet aan babyshowers of gender reveal parties doet, omdat ze niet passen in uw wereldbeeld. Mogelijk zullen uw zwangere vriendinnen daarvan opkijken, maar ze zullen u vast wel een geboortekaartje sturen, en dan kunt u gezellig traditioneel op kraambezoek.

Artikelen in Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Annabel schrijft

  Ik vind het een lastige. Ben als vijftiger ook geen voorstander van babyshowers en gender reveal party’s, en zelf opgegroeid in de gewoonten van kraambezoek, en later het kraamfeest (wat ik persoonlijk een verschrikking en onpersoonlijk vind).
  Inderdaad zijn babyshowers en gender reveal party’s overgewaaid vanuit de VS, waarvandaan vroeger wel meer is overgewaaid wat wij nu heel normaal vinden.
  Als u consequent de babyshowers gaat overslaan zal het u niet in dank worden afgenomen. Als u zelf geen kinderen hebt, is het moeilijk je voor te stellen hoe iets overkomt op een zwangere vrouw, maar op zo’n moment is alles omtrent haar baby het belangrijkste wat er in de wereld gebeurt, en als een vriendin het dan “laat afweten” (voor haar gevoel), dan is dat kwetsend. Zelf zou ik voor de lieve vrede toch maar gaan en dan zo kort mogelijk. Op een gegeven moment zijn alle vriendinnen wel klaar met het krijgen van kinderen.en behoren de babyshowers tot het verleden.
  Dan dient zich wel weer een nieuw probleem aan: de uitbundige vieringen van de eerste (en volgende) verjaardagen van de borelingen en of/hoe u daar onderuit kunt komen ;).

 2. Gerda schrijft

  Helemaal mee eens ! Ik ben er ook zo een die zelden naar babyshowers gaat en nooit naar een shower voor een tweede kind . Ik stuur later wel wat en dat is meestal een mooie kaart met een cheque en berichtje dat dat voor iets is dat niet kado gegeven werd op de shower maar wel goed te pas zou komen.

 3. Marie schrijft

  In vroegere tijden was een babyshower erg nuttig. Vriendinnen van de zwangere gaven de aanstaande moeder tips over de bevalling en de eerste weken er na. Nu we allemaal het internet hebben en ook de dokter ons niet in het ongewisse laat, is een babyshower in die zin overbodig. Wat er over is gebleven is nog wel de traditie van vrouwen die bij elkaar komen, maar gaat het meer om een gezellige dag en om de aanstaande moeder in het zonnetje te zetten. Net als Halloween is komen overwaaien moet je er niet te zwaar aan trekken, het is gewoon een leuk excuus voor een feestje. Soms vraagt de moeder in wording om een babyshower, en dan is het eigenlijk niets meer dan een ‘cash grab’, een manier om cadeautjes af te troggelen. en dan is het géén leuk feestje meer.

  De babyshowers waar ik naartoe ben geweest waren een leuke, gezellig middag met vriendinnen. Maar als je niet wilt, dan hoef je je niet te schamen om nee te zeggen.

 4. Henna schrijft

  Het ontlokken van gratis spullen is voor mij evident. Afzeggen gaat steeds gemakkelijker, naarmate men het vaker doet. Kraambezoek ligt op een ander vlak, kan juist wel gezellig zijn.

 5. Dertiger schrijft

  Precies dit ‘mannen uitsluiten’-moment van die babyshowers spreekt mij zo tegen in deze nieuwe traditie.. Ik voel mij als vrouw zonder kinderwens ongemakkelijk in een hoek gezet van dat ik baby’s en de bijbehorende lichamelijke ontwikkelingen automatisch leuk zou moeten vinden. Terwijl ik daar juist bewust niet voor kies. Het voelt daarom voor mij gewoon niet eerlijk en oprecht als ik aan zo’n babyshower deelneem.

  Uiteraard ben ik wel blij voor de aanstaande ouder(s), maar liever drink ik gewoon gezellig een keer thee met de zwangere dame en/of partner in kwestie, zonder mannelijke vrienden op voorhand uit te sluiten.Sommige HTML is toegestaan