Spring naar inhoud


Babyshower

Beste Beatrijs,

Mijn dochter is zes maanden zwanger. Een vriendin van haar is van plan om in de achtste maand een babyshower voor haar te organiseren en vroeg of ik als toekomstige oma wilde meehelpen. Ik vind het leuk, alleen heb ik met een onderdeel moeite. Op de uitnodiging komt te staan dat er een bijdrage van 15 euro wordt verwacht. Ik vind dat niet prettig – het gaat om de gezelligheid en toch niet om de grote cadeaus? Zal ik deze vriendin afraden om geld te vragen of moet ik me er niet mee bemoeien?

Geld voor ongeborene

Beste Geld voor ongeborene,

Met het organiseren van een babyshower wordt er om dubbele aandacht gevraagd: vriendinnen moeten twee keer opdraven.

Een babyshower is een Amerikaanse traditie, waarbij goede vriendinnen en (vrouwelijke) familieleden van de aanstaande moeder samenkomen kort voor de bevalling en (vaak forse) cadeautjes meenemen voor de baby. Het is een soort kraamfeest met hapjes en drankjes voordat de baby wordt geboren. De consequentie hiervan is dat in Amerika geen duidelijke traditie van kraambezoek bestaat. Intimi komen wel langs natuurlijk, maar cadeautjes geven is er dan niet meer bij. Die hebben ze immers al bij de babyshower gegeven. In Nederland is kraambezoek een belangrijke traditie: mensen komen langs voor een half uurtje een-op-een-aandacht voor moeder en kind, ze brengen een passend cadeautje mee voor de baby en krijgen beschuit met muisjes. Met het organiseren van een babyshower wordt er om dubbele aandacht gevraagd: vriendinnen moeten twee keer opdraven, zowel vlak voor als vlak na de geboorte. Genodigden worden geacht geld mee te nemen, wat betekent dat ze bij de kraamvisite met lege handen moeten komen aanzetten of (als ze dat niet leuk vinden) een tweede cadeautje moeten geven.

Al met al is het een nogal overdreven gedoe. De introductie van de babyshower in Nederland vormt een extra belasting in tijd en geld voor de sociale kring van de aanstaande moeder. Het is bovendien de vraag of uw dochter die op alle dagen loopt wel zit te wachten op een feest te hare ere, terwijl die hele baby er nog niet is! Amerika kent vele leuke tradities, maar de babyshower met z’n ondertoon van geld uit de zak kloppen verdient het niet om te worden geëxporteerd naar andere landen.

U kunt natuurlijk tegen de vriendin van uw dochter zeggen dat ze geen beroep moet doen op de genodigden om cadeaus of geld mee te brengen, maar dat is nu juist het hele punt van de babyshower! Schrap je de financiële bijdrage, dan houd je een wezenloze bijeenkomst over die net zo goed niet gehouden zou kunnen worden. U kunt beter uw toezegging om mee te helpen met de organisatie intrekken omdat u het bij nader inzien niet zo’n goed idee vindt. Mogelijk bloedt het initiatief dan vanzelf dood.

Artikelen in Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marianne schrijft

    Daar ben ik het niet mee eens. Het doel van een babyshower is de toekomstige moeder (die haar eerste kind verwacht) te ondersteunen met adviezen en wijze raad. Het gaat om de uitwisseling van kennis door vrouwen die al moeder zijn, daarom zijn (schoon-)moeders ook zeer welkom. Bij een tweede baby hoort geen babyshower.
    Het is beter de zwangere te verblijden met een babyshower rond de zevende maand, of in ieder geval wanneer ze zich nog fit voelt. Bijna iedere zwangere vindt het leuk om over baby’s te praten (als haar partner al snel uitgepraat is bijvoorbeeld en zij nog lang niet :-p), liefst met haar vriendinnen en naasten, en op dat moment gaat het helemaal om haar en haar baby. Je kunt wel eens voorzichtig peilen bij de zwangere of ze een babyshower leuk vindt, het geldt niet voor iedereen natuurlijk.
    Een babyshower kost geld in hapjes/drankjes en een klein cadeautje maakt het nog feestelijker, hoewel je dat laatste ook achterwege kunt laten. Je kunt ook kiezen allen een mooie wijze raad op kaartjes te verzamelen en te bundelen o.i.d. Een kleine (financiele of bijv. hapjes/drankjes) bijdrage van de gasten vind ik niet zo raar en staat los van het kraambezoek, want het heeft een ander doel.

  2. Jozine schrijft

    Ook ik vind het een wezenloze bijeenkomst. Bovendien heb ik het gevoel dat het een ordinair evenement is dat draait om cadeaus incasseren. Hier doe ik niet aan mee. Mijn oplossing hiervoor is dat ik netjes afmeld en zeg dat ik verhinderd ben. Wanneer de baby geboren is kom ik graag langs met een mooi cadeau. Hopelijk is de ‘babyshower’ een trend die overwaait. Tegen mijn vriendinnen heb ik gezegd dat ik zelf geen soortgelijke bijeenkomst wil.

  3. Dave schrijft

    Sorry hoor, maar het gaat helemaal niet om cadeaus en naar mijn mening zelfs niet om wijze raad. Het gaat er om dat je met de mensen die het dichtste bij je staan, even stil staat bij de nieuwe fase in je leven die komen gaat. Gewoon even gezellig samen zijn. Een kind is de grootste verandering in een mensenleven en een verbintenis voor het leven. Daar mag best even op geproost worden.

  4. Ingrid schrijft

    Ik vind het ook een onzinnige bijeenkomst. Mijn ervaring is niet dat er adviezen uitgewisseld worden. En als dat al wel zou gebeuren, zou de zwangere daar echt op zitten te wachten? Ikzelf zou dat niet prettig hebben gevonden eerlijk gezegd. Ook ik vind het een extra aanslag op mijn portemonnee en ga veel liever langs als de baby er is met een mooi kraamkado. Waar niet het budget lager voor uitvalt omdat er op de shower al wat is gegeven met de hele groep. Vooral bij een tweede en derde kind vind ik het een extra verplicht samenzijn wat geld kost. Ik vind ook het punt van dat Beatrijs schrijft dat ze in Amerika deze gewoonte hebben ipv kraamvisite een logisch punt. In Nederland is het dan dubbelop en daar heb ik moeite mee.Ook ik hoop dat het snel weer overwaait!

  5. Helga schrijft

    Het is mijns inziens niet alleen een onzinnige, maar ook een tenenkrommende soort bijeenkomst. Ik sluit me aan bij de hoop op overwaaien…

  6. Henna schrijft

    Heb het altijd een overbodige samenkomst gevonden, met een sterk materialistische inslag,
    onmiskenbaar enige hebzucht, maar weggemoffeld onder z.g. gezelligheid.
    Voor mensen die ongewild kinderloos zijn ook nog pijnlijk en vooral absurd als mensen al alles hebben.



Sommige HTML is toegestaan