Spring naar inhoud


Zwangere over de buik aaien

Beste Beatrijs,

Is het normaal dat zwangere vrouwen te pas en te onpas door anderen over hun buik geaaid worden? Bij vrienden durf ik nog wel te protesteren, hoewel dat ook niet altijd goed valt, maar tegen mijn schoonfamilie kan ik niet op. Terwijl mijn schoonvader, toen ik twee maanden zwanger was, al voor het eerst naar mijn buik greep (zonder te vragen). Zelf ervaar ik dat als behoorlijk ongepast. Voor de goede orde: ik ben niet iemand die zich uitdagend kleedt, of de hele tijd aandacht voor haar zwangerschap vraagt. Wat te doen? Wat te zeggen?

Vogelvrij door buik

Beste Vogelvrij,

Zwangerschap roept het gemeenzame in de mens wakker. Het geaai over de buik is de non-verbale begeleiding van de onuitgesproken gedachte ‘Waar een lolletje al niet toe kan leiden!’ Het is lastig om er iets tegen te doen. Bij wijze van krasse tegenmaatregel kunt u, zodra het aanraken begint, kreunend dubbelklappen, alsof de weeën al begonnen zijn. Dat zal ze leren. Verklaar u nader met: ‘Sorry, ik schrik altijd zo als iemand ineens aan me begint te zitten.’ Laat een pijnlijk bedoelde stilte vallen en zeg dan overdreven nuffig: ‘En ik vind het ook niet prettig.’ Of iemand nu zwanger is of niet, mensen moeten gewoon hun handen thuishouden.

Artikelen in Schoonfamilie, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan