Spring naar inhoud


Cadeaumand voor kinderfeestje

Beste Beatrijs,

Mijn kinderen worden regelmatig uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes bij vriendjes en vriendinnetjes. Steeds vaker staat op de uitnodiging vermeld dat de jarige een cadeaumand heeft ingericht bij de plaatselijke speelgoedwinkel. Het is de bedoeling dat uit die mand een cadeau wordt gehaald dat de jarige zelf heeft uitgezocht, zodat hij/zij precies krijgt wat wordt verlangd. Ik voel me door deze methode onder druk gezet. Vaak ligt er alleen speelgoed van rond de tien euro of meer, en dit vind ik echt te veel voor een feestje van een kind van zes. Bovendien worden mijn kinderen er op aan gesproken door de jarige als zij een cadeau durven mee te nemen dat door ons zelf is uitgezocht. Kinderen zijn hard onder elkaar en het commentaar is dan ook niet mis. Om mijn kinderen dit te besparen volg ik toch vaak de richtlijnen. Mijn eigen kinderen willen voor hun volgende feestje ook graag een cadeaumand. Ik zie daar niks in. Ik vind de methode brutaal en ondankbaar. Bovendien wil ik andere ouders niet verplichten een bepaald bedrag, hoe klein ook, te besteden. Ben ik nu te streng of te ouderwets? Moet ik toch maar mee gaan in deze cadeauterreur?

Cadeaus op bestelling

Beste Cadeaus op,

Een cadeaumand bij een speelgoedwinkel doet denken aan een cadeaulijst, zoals bij huwelijken wel wordt opgesteld, waar gasten een keus uit kunnen maken. Voor een eenmalige levensgebeurtenis als een huwelijk valt zo’n systeem nog wel te verdedigen (mensen kunnen op die manier een servies bij elkaar sprokkelen of zoiets), maar voor een simpele verjaardag van een jong kind lijkt het overdreven. Bescheidenheid en afwachten waar de gasten mee komen aanzetten is een betere waarde om de kinderen bij te brengen. Tien euro is veel voor een verjaardagscadeautje van het ene kind voor het andere. Vroeger was tien gulden min of meer de richtprijs. Hier zien we de reden waarom het leven na invoering van de euro door veel mensen als zo veel duurder wordt ervaren: cadeautjesinflatie.

Overigens vermoed ik dat veel moeders maar al te blij zijn met de cadeaumand, omdat dit hen ontslaat van de verplichting rond te shoppen voor een leuk cadeautje dat hun kind moet meenemen naar het zoveelste partijtje. Van het zoeken naar leuke cadeautjes kun je goed gek worden als moeder. Meestal wordt bij de moeder van de jarige geïnformeerd ’of er nog wensen zijn’ en nu hoeft zelfs dat niet meer, want met zo’n mand zijn ze in twee minuten klaar met de aanschaf, en hoe duur het is kan hen niets schelen, want ze hebben toch geld genoeg. Dus uit oogpunt van efficiëntie maakt het cadeaumandsysteem grote kans zich tot stevige traditie te ontwikkelen. Maar decadent is het ongetwijfeld en daarom siert het u als u er niet aan meedoet.

Artikelen in Cadeaus, Kinderopvoeding, Verjaardag.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Miertje schrijft

    Bij ons is een cadeaumand heel gewoon, ik baal altijd als iemand er geen heeft eerlijk gezegd. Er zijn maar een x-aantal doosjes lego van rond de 5 euro… Grote kans op dubbele dus, terwijl je weet dat je een kind blij maakt met iets uit het mandje.

    ik (en andere ouders) doen er wel cadeautjes van tussen de 1 en de (max) 7 euro in. En meer dan er gasten zijn, zodat iedereen kan kiezen binnen zijn budget. blijft het ook voor de jarige een verrassing én hij leert dat je nooit álles krijgt waar je om vraagt. En ik zet op het kaartje ook altijd iets als “wil je een cadeautje geven, maar weet je niet goed wat? Dan kun je ook bij XXX in mijn mandje kijken” Want je wilt niemand verplichten inderdaad, als mensen liever naar de action gaan staat ze dat vrij natuurlijk! Voor veel mensen is het gewoon handig..



Sommige HTML is toegestaan