Spring naar inhoud


Tompoes eten

Beste Beatrijs,

Heerlijk, zo’n tompoes, dat hapje pudding tussen twee schijfjes krokant gebak! Binnenkort is het weer Koninginnedag met de onvermijdelijke tompoezen, voor de gelegenheid uitgevoerd in oranje. Mijn vraag is: hoe eet je ze zonder geknoei op een receptie of partijtje? Met een vorkje loop je het risico het gebak van het schoteltje te lanceren omdat je niet door de toplaag kunt prikken. In de hand nemen en afhappen betekent dat de pudding er tussenuit valt en je met je kleverige handen geen raad weet. Is dit een oplosbaar probleem?

Tompoesliefhebber

Beste Tompoesliefhebber,

Eet het ding gewoon uit de hand. Houd het schoteltje eronder om vallende klodders en kruimels op te vangen. Vraag de gastvrouw/heer om een papieren servetje, zodat u tussen de happen door uw mond en kin kunt afvegen.

Artikelen in Eten en drinken, Festiviteiten.

Gelabeld met .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ruud S. schrijft

  Naar aanleiding van uw advies over het eten van een tompoes van afgelopen zaterdag toch een praktischer tip misschien dan het blijvende geknoei met pudding aan je kin en op het servet of bordje…

  Leg de tompoes op zijn zijde en snijd met een scherp mesje recht naar beneden zodat er reepjes ontstaan, kleiner of groter. Deze kun je dan eenvoudig bij de hand nemen en zonder gemodder verorberen!

  Je kunt de tompoes vooraf ook snijden als sommige mensen geen behoefte hebben aan een hele. Vooral als de tompoezen goed vers zijn is de snijmethode – aldus mijn jarenlange ervaring – perfect!

 2. Crina schrijft

  Voor de tompoesliefhebster: Leg de tompoes op z’n zijkant op je schoteltje. dat een stuk makkelijker met een vorkje!

  Eet smakelijk!

 3. René schrijft

  Een tompoes eet je zo:

  Je zet hem op z’n kant en snijdt vervolgens met je vorkje het bovenkapje (ongeveer 2 cm van de kant) door, vervolgens doe je dit ook met het onderkapje en de rest kun je zonder knoeiwerk opeten. De kunst is wel dat je hem recht doorsnijdt, even oefenen dus.

 4. ariel schrijft

  Beste tompoesliefhebber,
  Wat vind je van deze techniek: haal de geglazuurde bovenkant los van de tompoes en eet deze lekker uit de hand op. Ga daarna met het vorkje de vulling en de bodem te lijf. Geen geknoei, alleen even je vingers erbij aflikken.

 5. Marjane schrijft

  Ha ha, de tompoes is het ergste gebakje dat je voorgeschoteld kan krijgen bij het eerste bezoek aan je aanstaande schoonmoeder…

 6. An schrijft

  Breek de koekjes per centimeter door met je vork en eet deze “tompoesjes” na elkaar op. Dat gaat bij mij altijd prima

 7. Adriaan Pels schrijft

  Kantel hem een kwartslag. Nu kun je met een mes de mooiste stukjes snijden. Kantel die weer teru en je kunt ze stuk voor stuk netjes in je mond stoppen. Deze methode ksn ook heel goed toegepast worden door de gastvrouw/heer voor het serveren. Maak je een goede beurt.

 8. flipje schrijft

  de bovenkant er afhalen en aan de onderste gedeelte plakken en in gewoon afhappen

 9. Christine schrijft

  Ik hang de oplossing van Ariel aan, temeer omdat je nooit een mesje, laat staan een scherp mesje, bij je tompoes geserveerd krijgt — je moet het doen met een iets te klein gebaksbordje en een vorkje. Ook de onderste helft eet ik uit de hand. Perfect uitvoerbaar.Sommige HTML is toegestaan