Spring naar inhoud


Begraafplaatsen ontoegankelijk voor invaliden

Beste Beatrijs,

Het valt mij op dat er op begraafplaatsen geen rekening wordt gehouden met mensen die niet goed ter been zijn. Bijna overal ligt grind. Moet je je voorstellen dat je daar met je rollator of een rolstoel door moet worstelen. In mijn directe omgeving heb ik al een oudere dame die elke maand het graf van haar man bezocht, horen zeggen: ‘Ik ga maar niet meer; ik kan wel makkelijk op de begraafplaats komen met mijn taxigeld, maar dan komt het grootste probleem: hoe kom ik bij het graf?’ Vaak vragen deze mensen dan geen hulp, is mij gebleken, want zij hebben al zoveel hulp nodig. Hebt u een idee hoe dit aangepakt moet worden?

Ruim baan voor rollend materieel

Beste Ruim baan,

U hebt helemaal gelijk. De rustieke paden en grindweggetjes op begraafplaatsen zijn nauwelijks begaanbaar voor mensen met rollators of rolstoelen, terwijl deze groep oververtegenwoordigd is onder de grafbezoekers. Asfalt is minder mooi maar wel handiger. Dit lijkt mij iets voor een belangengroep van ouderen/gehandicapten. Veel gemeenten hebben een ‘Meldpunt Toegankelijkheid Gebouwen en Instellingen’, waar u uw specifieke klacht kunt deponeren. Misschien zou de Chronisch Zieken- en Gehandicapten Raad of de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zich eens over een landelijke aanpak van deze kwestie kunnen buigen. Het lijkt me er belangrijk genoeg voor.

Artikelen in Dood en begrafenis, Het publieke domein, Ziekte.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan