Spring naar inhoud


Invalidentoilet bij hoge nood

Beste Beatrijs,

Pauze bij een voorstelling in de schouwburg of theaterzaal. Ik moet – net als vele andere vrouwen – nodig naar de wc. Lange rijen bij de Dames. Géén rijen bij het invalidentoilet. In de verste verte geen (zichtbare) invalide te bekennen. Vraag: mag ik nou wel of niet gebruik maken van het invalidentoilet, héél even?

Hoge nood

Beste Hoge nood,

Natuurlijk mag u van het invalidentoilet gebruik maken! Een invaliden-wc is geen invaliden-parkeerplaats, waar u eerst een medische verklaring en vervolgens een gemeentevergunning voor nodig hebt. U mag in bus of tram ook gaan zitten op een zitplaats voor gehandicapten als er geen gehandicapte passagier is. Er zijn altijd te weinig wc’s voor vrouwen in openbare gelegenheden. Waarom zou u in de rij gaan staan als er een fijne, ruim bemeten voorziening vrij staat? U bekort op die manier de rij en anderen zullen uw voorbeeld volgen. Als er een gehandicapte aankomt, krijgt die vanzelfsprekend voorrang, maar zolang dat niet het geval is, zijn de invalidentoiletten vrijelijk toegankelijk voor iedereen.

Artikelen in Het publieke domein, Ziekte.

Gelabeld met .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. L.A.Klok- de Stoppelaar schrijft

    Naar aanleiding van vraag en antwoord over gebruik van invalidentoiletten het volgende: in theorie ben ik het volstrekt met U eens, maar de praktijk is anders.
    ‘eigenaars’ van dergelijke toiletten doen de deuren ervan dikwijls op slot, om -wat zij misbruik noemen- te voorkomen Vraag me niet waarom, het ìs gewoon zo: in theaters, horeca en op stations. Briefje erop met ‘sleutel te halen bij…’. Er was een station waar je voor de sleutel een trap op en dus ook weer af moest. Handig voor rolstoelers! (Er is een aantal jaren geleden een tv-programma aan gewijd.)
    Als er meer mensen van invalidentoiletten gebruik gaan maken, gaan er dus nòg meer op slot! Dat kan U niet bedoeld hebben. Als deze toiletten beschikbaar horen te zijn voor iedereen, zie ik niet in waarom dames altijd wachten bij de damestoiletten en geen gebruik maken van de ‘openbaarheid’ van de herentoiletten, die vrijwel nooit overvol zijn.

  2. Hub van W. schrijft

    Met schrik en verontwaardiging las ik uw goedbedoelde mening over het gebruik van invalidentoiletten (in dit geval in een theater). Het is mij zonneklaar dat u niet verkeert in een omgeving met ernstig gehandicapten want anders had u dit advies niet gegeven. Ik hoop van harte dat u ook gewijzigde inzichten in uw rubriek vermeldt want dan is er een kans dat onnadenkende burgers (dat zijn er vele honderdduizenden) zich driemaal bedenken alvorens invalidentoiletten te gebruiken.

    De verwijzing naar het ontbreken van een indicatie of vergunning voor het gebruik van een invalidentoilet als rechtvaardiging voor het gebruik van zo’n toilet is zeer kortzichtig. Daar gaat het niet om. Vermoedelijk heeft u invaliden voor ogen die vrij gemakkelijk voor zichzelf kunnen zorgen zolang ze in elk geval nog voor de deur van hun woning kunnen parkeren. Ik ken andere invaliden met ernstige lichamelijke en/of geestelijke gebreken die vaak incontinent zijn of de neiging daartoe hebben. Het onmiddellijke gebruik van een toilet is voor hen en hun begeleiders van enorm belang. Ik heb het meegemaakt dat ik met snerpende banden van de snelweg afmoest om een invalide broer bij een tankstation naar een toilet te brengen die op dat moment in beslag was genomen door een gewoon gezond mens. Vervolgens zat ik met het bijna onoplosbare vraagstuk van verschoning op een tankstation. De rest van de reis verliep in diepe treurnis. Soortgelijke ervaring bij een theater waarbij het theaterbezoek door de invalide in kwestie uiteraard moest worden afgebroken. Als u denkt dat e.e.a. eenvoudig te verhelpen was geweest door het gebruik van luiers dan vergist u zich opnieuw. Niet iedereen wil aan de luier en niet iedereen kan voorspellen hoe zijn blaas en darmen het houden.

    Ook bij parkeerplaatsen voor invaliden merk ik voortdurend mensen op die er hun auto stallen omdat “ze alleen maar even de krant hoeven te halen”. Een invalide die dan komt aanrijden, kan niet “ alleen maar even op de rijweg” blijven staan wachten. Dat levert direct forse problemen op. Ook blijkt ‘even’ altijd veel langer dan twee minuten. Die plaatsen zijn er echt en alleen voor invaliden en omdat niemand kan weten wanneer zij die plaatsen nodig hebben, moet je er als gezond mens gewoon vandaan blijven. Als vrouwen plasplaatsen tekort komen dan moet je daar je actie op richten en die steun ik van harte.

    Ook uw suggestie om in trams, treinen en bussen zulke plaatsen te bezetten als er geen invalide in de buurt is, vervult mij met grote zorg. De voorbeeldwerking die daarvan uitgaat, leidt onvermijdelijk tot erodering van het toch al minimaal ontwikkelde besef (zie uw eigen advies) dat invaliden weinig te eisen hebben. Niet iedereen staat spontaan op bij de aanblik van een gehandicapte. Beter is het om zulke plaatsen vrij te laten.

  3. Ben schrijft

    Ik ben het helemaal met Beatrijs eens. En inderdaad, een invalidenparkeerplaats is wat anders dan een toilet. Ik ben zelf gehandicapt en als ik kom aanrijden en er staat een auto onrechtmatig op de invalidenparkeerplaats dan kan ik niet gaan wachten tot deze plek vrij komt. Met een toilet is dat natuurlijk wel het geval. Overigens gebeurt het ook weleens dat er geen invalidentoilet is en ook het herentoilet ontoegankelijk is, zodat mij bij hoge nood slechts het damestoilet rest. Dan voel ik mij ook opglaten kan ik u verzekeren! Nog beter zou zijn als we in Nederland zouden doen zoals in landen als Australië gebruikelijk is, gewoon een hokje op het heren- én op het damestoilet dat groot genoeg is. Er is dan ook geen apart invalidentoilet meer nodig, alsof je een soort derde geslacht vertegenwoordigt, bovendien zitten invalidentoiletten nu vaak op slot of worden ze als opslagruimte gebruikt of niet van toiletpapier, zeep e.d. voorzien als ze weinig gebruikt worden.

  4. Mariette schrijft

    Ik ben het ook helemaal eens met Beatrijs en Ben! Ik ben zelf ook invalide, maar je bent toch niet anders dan de rest? Dus waarom zou je jezelf dan een toilet voor invaliden toe-eisen. Dan creeër je dus voor “invaliden” hokjes. Ik vind dat iedereen op “de ruimere toilet” mag. Nu we meerderen het geen invalidentoilet noemen, is het te hopen dat er meer ruimere toiletten in Nederland komen zodat je als bijvoorbeeld rolstoelgebruiker wel overal makkelijker naar het toilet kan!

    Mocht je ruimere, goed (voor iedereen) toegankelijke toiletten weten, zet ze dan op de kaart zodat je anderen helpt deze toiletten te vinden. Dit kan via http://www.yuub.nl/er_op_uit/nieuws/toegankelijke_openbare_toiletten/

    Groetjes!

  5. Vincent schrijft

    Waarom zou je een gehandicapte voorrang moeten verlenen bij een invalidentoilet? Ik zie daar geen noodzaak toe. Gehandicapten kunnen toch ook wachten en hun plas ophouden? Een invalidentoilet is een toilet geschikt gemaakt voor invaliden, niets meer.

    In tram of bus sta geef je natuurlijk wel meteen je plaats op voor een gehandicapte, of jouw plaats nu speciaal gemarkeerd is of niet.

    Voor de volledigheid: u mag op een invaliden-parkeerplaats wél laden en lossen.

  6. M.Schenck schrijft

    Beste Beatrijs,
    Als er in Nederland ruime toiletten zouden zijn, waar een invalide de ruimte heeft om naar een toilet te gaan, zou er geen aparte invalide toiletten nodig zijn. Dit zou een idiale situatie zijn. Helaas is in Nederland deze situatie er niet. Dus dient een invalide die naar het toilet wil gaan, voor een plasje, grote boodschap, verwisselen van stoma enz. een ruimere toilet zien te vinden. De meeste mensen die ik ontmoet bij een toiletgroep hebben bijna altijd opmerkingen als van het invalidetoilet gebruik wordt gemaakt. Niet alle invalide mensen zitten in een rolstoel!. Die opmerkingen zijn over het algemeen bijzonder pijnlijk tot grof toe. Het lijkt wel of men jaloers is op het fout dat een invalide veroordeeld is tot het gebruik van een invalidetoilet omdat het gebruik van een gewone toilet vanwege het ruimte gebrek niet kan. Zolang er in nederland geen ruime toilettten zijn zijn speciale invalide toilettten een noodzaak, of U bent van mening dat invaliden beter tuis kunnen blijven zitten.
    Hetzelfde probleem is er met de invalideparkeerplaatsen. Mensen zonder invalideparkeerkaart die op deze plaats parkeren, geven altijd de opmerking: Je kan toch wel even wachten ik ben zo terug!

  7. Suzanne schrijft

    Als alle ‘normale’ toiletten in gebruik zijn maak ik met een gerust hart even gebruik van het invalidentoilet. Waarom zou je dat toilet ongebruikt laten? Met peuters die geholpen moeten worden met de kleding/billen poetsen ging ik vroeger ook vaak in het invalidentoilet. Kan je kind even plassen met de deur dicht, wel zo prettig. Ik zou wel altijd iemand die op dat toilet aangewezen is voor laten gaan.
    Voorzieningen om een baby te verschonen bevinden zich ook vaak in het invalidentoilet.

  8. sylvia schrijft

    ik heb zelf een rolstoel en een rolattor en op de zaak loop ik met een rollator op de wsw zogezegd en mag van hun niet nar de invalide toilet toe heb thuis ook alles aangepast omdat ik een heupafwijking hebt gehad toen ik klein was en dar nu nog last van hebt heb ik daarom ook moeite met bukken maar volgens hun is het geen zichtbare handicap maar moet helaas wel gebruik maken van de invalide toilet het is net wat als beatrix zegt het is geen eigendom van mensen die gebonden zijn aan een rolstoel

  9. Flip schrijft

    Op zich is een invalidetoilet door iedereen te gebruiken. Ik ben zelf rolstoelgebruiker en heb er totaal geen moeite mee dat iemand bij hoge nood het gebruikt. Maar wanneer er gewacht kan worden, dan graag wachten bij de normale toiletten wanneer je niet een van de andere faciliteiten nodig hebt, zoals grotere ruimte, verhoogd toilet, beugels, luieremmer etc. Niet elke rolstoelgebruiker kan lang wachten en wanneer de ruimte door iedereen gebruikt wordt, dan zie je vaak dat ze smerig zijn en/of een uitgeleefd karakter hebben.

    Ik zou zelf willem pleiten voor gebruik van de Europese toiletsleutel, eenzelfde sleutel voor alle invalidetoiletten voor alle gehandicapten en chronisch ziekten. Hieronder vallen dus ook mensen met incontinentie en mensen die om welke reden dan ook direct van het gebruik kunnen maken. Deze moeten allemaal een eigen sleutel krijgen. Andere mensen die er gebruik van willen maken moeten de sleutel even lenen bij de gelegenheid.

    Dit systeem werkt, toiletten blijven schoner en beter onderhouden. En ze zijn toegankelijk voor iedereen.



Sommige HTML is toegestaan