Spring naar inhoud


Een te hoge logeerfrequentie

Beste Beatrijs,

Binnenkort ga ik samenwonen met mijn vriend in zijn huis. Hij heeft een getrouwde dochter in Duitsland die gemiddeld vier keer per jaar naar Nederland komt. Twee keer met man en drie kinderen en twee keer met alleen haar jongste. Zij verblijft dan een week bij haar vader. Straks heb ik haar dus vier keer per jaar een week op bezoek. Met alles wat erbij komt kijken, de jongste is nog een baby. Mijn vriend neemt dan vrij van zijn werk, wat hem veel vrije dagen kost. Persoonlijk vind ik twee keer per jaar wel genoeg. Zelf gaan we ook wel een keer per jaar naar haar toe en verblijven dan in een huisje in de buurt. Maar zodra ze weer terug is in Duitsland, boekt ze de volgende vlucht alweer. Mijn vriend vindt deze bezoeken geen probleem, voor zover ik weet, maar ik dus eigenlijk wel. Ben ik erg kinderachtig dat ik dit een beetje veel vind? Kan ik dit aan de orde stellen?

Te veel logeerafspraken

Beste Te veel logeerafspraken,

U mag vinden wat u wil, maar ik raad u af om u te bemoeien met de familiegewoontes van uw vriend. Er is een patroon van frequente logeerpartijen in zijn huis. Nu eens komt dochter met haar hele gezin, dan weer alleen met haar baby. Laat ze hun gang gaan! Blijkbaar is deze familie op elkaar gesteld en komt graag bij elkaar over de vloer – het ligt niet op uw weg om hen daarvan te weerhouden.

Accepteer de bestaande familiepatronen.

Ik begrijp heel goed dat u het te veel en te vaak vindt – het is tenslotte uw familie niet. Maar dit is de prijs die betaald moet worden voor relaties op latere leeftijd. Daar zijn allerlei familieleden gratis bij inbegrepen en veel nieuwe zij-instromers zijn daar helemaal niet blij mee. Toch is het beter om de bestaande familiepatronen te accepteren en niet te proberen de zaken naar uw eigen hand te zetten. De dochter zal het u niet in dank afnemen als u haar de vanzelfsprekende toegang tot het huis van haar vader ontzegt. Ook uw vriend zal het vervelend vinden om te moeten kiezen tussen uw behoefte aan privacy en de frequente omgang met zijn dochter en kleinkinderen.

Dit soort wrijvingen en uiteenlopende belangen is typerend voor mensen die op latere leeftijd bij elkaar intrekken. Daarom geven veel mensen met een liefdesrelatie op gevorderde leeftijd de voorkeur aan een latrelatie. Daar zou u ook mee gebaat kunnen zijn. Het is nog niet te laat. Als u opziet tegen de veelvuldige aanwezigheid van de dochter plus haar gezin in uw dagelijkse leven, kunt u wellicht beter uw eigen huis aanhouden om op gezette tijden naar weg te kunnen vluchten.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Stieffamilie.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. pien schrijft

  Beste teveel logeerafspraken

  Mijn naam is Pien de Visser, redacteur bij de AvroTros, ik zou heel graag met je in contact komen?

  Voor het nieuwe televisieprogramma “Nederland Verhuist” van de Avrotros ben ik op zoek naar mensen die gaan verhuizen en hun verhaal met mij willen delen.

  Voor het televisieprogramma willen we graag 2 of 3 keer komen filmen, in je oude woonplek en bijde verhuizing naar je nieuwe woning.

  Alle verhuizingen die we willen filmen moeten voor eind juni zijn, tot die periode nemen we op!

  Dus ga jij voor eind juni verhuizen en wil je vrijblijvend je verhaal met ons delen, dan zou ik je heel graag eens telefonisch willen spreken.

  Deelname aan het televisieprogramma brengt uiteraard geen kosten met zich mee.

  Mochten jullie vragen of interesse hebben ben ik te bereiken via mail of telefoon.
  Hartelijke groet,
  Pien de Visser
  pien.devisser (@) tuvalu.nl
  t. +31 (0)20 763 0063Sommige HTML is toegestaan