Spring naar inhoud


Gebruik maken van invalidentoiletten

Beste Beatrijs,

Zaterdagmiddag bij V&D. Een rij van dertig dames staat voor de toiletten van het restaruant min of meer benauwd op heur beurt te wachten. Al die tijd maakt niemand gebruik van het invalidentoilet, ook al is geen velden of wegen een rolstoeler te zien.

In zulke omstandigheden zie ik er geen kwaad in om uit de rij te stappen en gebruik te maken van het invalidentoilet. Toch word ik dan vreemd aangekeken als ik eraf kom. Jaloezie op een goed idee of breek ik hier een modern onuitgesproken taboe?

Toilet-inpikker

Beste Toilet-inpikker,

Een invalidentoilet is iets anders dan een invalidenparkeerplaats. Wie als gewone automobilist daar z’n auto parkeert, is buitengewoon onbeschoft bezig. Het is bovendien een wetsovertreding, die tot een boete kan leiden. Met toiletten ligt dat anders, omdat het gebruik daarvan hooguit een paar minuten in beslag neemt. Een rolstoeler ondervindt er geen schade van, als anderen ook gebruik maken van zijn of haar toilet. Ik ben er voor om gehandicapten zo veel mogelijk hetzelfde te behandelen als niet-gehandicapten. Dat betekent dat voor hen voorzieningen aangelegd worden om de toegankelijkheid van het publieke domein te vergroten, maar niet dat zij exclusieve rechten hebben op deze voorzieningen. Een moeder-met-kinderwagen mag net zo goed van de invaliden-oprit gebruik maken als een rolstoel.

Wat mij betreft is er dus niets op tegen om te allen tijde het invalidentoilet te gebruiken. Als er een rolstoeler aan komt rijden, is het wel zo beleefd deze persoon voor te laten gaan, maar verder kan iedereen z’n gang gaan op deze heerlijke, ruim bemete en meestal ook veel schonere wc’s.

Artikelen in Winkels, Ziekte.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. JBM Scholten schrijft

  Het lijkt me heel funktioneel indien er een overzicht bestaat waarop alle locaties van de invalidentoiletten voorhanden is. Zowel binnen nederland alsmede in europa.

  Vr groet Jan Scholten Deventer

 2. Flip schrijft

  Op zich is een invalidetoilet door iedereen te gebruiken. Ik ben zelf rolstoelgebruiker en heb er totaal geen moeite mee dat iemand bij hoge nood het gebruikt. Maar wanneer er gewacht kan worden, dan graag wachten bij de normale toiletten wanneer je niet een van de andere faciliteiten nodig hebt, zoals grotere ruimte, verhoogd toilet, beugels, luieremmer etc. Niet elke rolstoelgebruiker kan lang wachten en wanneer de ruimte door iedereen gebruikt wordt, dan zie je vaak dat ze smerig zijn en/of een uitgeleefd karakter hebben.

  Ik zou zelf willem pleiten voor gebruik van de Europese toiletsleutel, eenzelfde sleutel voor alle invalidetoiletten voor alle gehandicapten en chronisch ziekten. Hieronder vallen dus ook mensen met incontinentie en mensen die om welke reden dan ook direct van het gebruik kunnen maken. Deze moeten allemaal een eigen sleutel krijgen. Andere mensen die er gebruik van willen maken moeten de sleutel even lenen bij de gelegenheid.

  Dit systeem werkt, toiletten blijven schoner en beter onderhouden. En ze zijn toegankelijk voor iedereen.Sommige HTML is toegestaan