Spring naar inhoud


Beetgepakt door mannen

Beste Beatrijs,

Ik (vrouw van 36) word niet graag onverhoeds aangeraakt door mannen behalve dan door mijn eigen man. Ik maak regelmatig mee dat een wildvreemde of een bekende zijn arm om me heen slaat. Dat gebeurde zelfs in coronatijd, al was het toen eenvoudig om er een eind aan te maken met een beroep op de regels. Ik heb interesse in mensen, maar sommige mannen vatten dat op als een signaal om me eens even lekker beet te pakken. Meestal maak ik mij los en doe een stap weg. Verder houd ik bewust afstand van iemand van wie ik al weet dat het een klefkees is. Soms word ik toch nog overvallen. Hoe kan ik op een nette manier duidelijk maken dat ik er niet van gediend ben? Zeker in gezelschap van anderen wil je iemand niet voor paal zetten.

Beleefd afpoeieren

Beste Beleefd afpoeieren,

Het zou jammer zijn, als dit uitdraait op een #metoo’tje.

Als een bekende of een onbekende u tegen uw zin aanraakt, kunt u terwijl u zich onder de aanraking uit draait met een glimlach zeggen: ‘Sorry, kun je van me afblijven? Ik ben allergisch voor andermans aanrakingen en het zou jammer zijn, als dit uitdraait op een #metoo’tje.’ Dan houden ze er wel mee op en met een beetje geluk zullen ze de als grapje vermomde dreiging die er van uw reactie uitgaat onthouden voor latere ontmoetingen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Emma schrijft

  Gewoon. “Zou je dat alsjeblieft niet willen doen? Ik houd er niet van om zomaar vastgepakt te worden.” Dat zou voldoende moeten zijn.

 2. Joke schrijft

  Een grapje is natuurlijk een elegante manier om je punt te maken. Maar een opmerking als “Sorry, maar ik houd een klein beetje afstand, hoor” in combinatie met een stapje achteruit en desnoods een glimlach, lijkt ook een prima middel. Met dank aan #metoo, waardoor mannen zich niet meer kunnen verschuilen achter een “Ik doe toch niks, ik bedoel het niet verkeerd enz”

 3. Lilith schrijft

  Ik zeg bij onbedoelde aanrakingen altijd; ‘Ah…doe maar niet… En erna nog eens verduidelijkend; ‘Doe. Maar. Niet.’ met een starend gezicht.
  Meestal wordt daarnaar geluisterd. Maar ik heb zoiets nog niet uitgeprobeerd op ‘jolige’ of dronken mannen, want die ga ik vanwege dezelfde redenen altijd uit de weg.

 4. Wil schrijft

  Een vriendin van mij heeft een geweldige oplossing gevonden voor dit soort handtastelijkheden.
  Zij grijpt de arm van de boosdoener, steekt die de lucht in en vraagt vervolgens ” Van wie is deze arm die mij ongevraagd en ongewenst wil bepotelen?”
  Daarmee is het voor alle aanwezigen wel in een keer duidelijk dat zij niet gediend is van dit soort gedrag.
  Bekenden weten dat trouwens al lang en onbekenden zijn gewaarschuwd.
  Bovendien, waarom zou je “Sorry” moeten zeggen en je verdedigen tegen iets wat gewoon fout is? Volgens mij is het niet meer dan normaal dat je anderen niet zo maar aan raakt.

 5. H schrijft

  Ik blaas als een kat. Gaat vanzelf en is effectief.Sommige HTML is toegestaan