Spring naar inhoud


Vrienden nemen kroost mee

Beste Beatrijs,

In de leeftijdscategorie van mijn vriend en mij zijn al onze vrienden bezig met kinderen – ze hebben ze al, ze zijn zwanger of ze willen het worden. Sinds een paar jaar komen er verschillende kinderen mee, wanneer wij onze vrienden uitnodigen voor feestjes, etentjes of gewoon zomaar. Ik snap wel dat kinderen er nu eenmaal bij horen, ook al vind ik dat zelf niet heel leuk. Ik laat dit ook meestal los, want uiteindelijk is het niet mijn taak om die kinderen bezig te houden. Maar soms heb ik er echt geen zin in, omdat kinderen aandacht zuigen, zodat het nauwelijks nog komt van gewone volwassen gesprekken. Ben ik asociaal als ik mensen die we uitnodigen vraag om hun kinderen thuis te laten, althans op een verjaardagsfeestje op zaterdagavond met alcohol? Of wanneer we echt geen zin hebben om een gezinsuitje voor hen te verzorgen? We hebben een boot waarop we graag vrienden vragen voor een middagje varen.

Kinderen standaard erbij

Beste Kinderen standaard erbij,

Ouders horen hun kinderen niet vanzelfsprekend mee te brengen, als ze bij vrienden uitgenodigd zijn. Dit moet van tevoren zijn besproken en de gastheer of -vrouw moet expliciet ermee ingestemd hebben dat de kinderen meekomen. Gasten mogen er niet van uitgaan dat hun kinderen welkom zijn, behalve wanneer het uitnodigende gezin zelf ook kinderen in min of meer dezelfde leeftijd heeft. Dan kunnen de kinderen met elkaar spelen, terwijl de volwassenen praten, en heb je juist minder last van ze. Maar goed, kennelijk gaat het anders tegenwoordig en nemen ouders hun kleine kinderen onaangekondigd altijd mee. Dat is heel vervelend, want als ieders aandacht naar de kinderen uitgaat, komt niemand meer toe aan een volwassen gesprek.

Bij een afspraak overdag is het nog wel verdedigbaar om kinderen mee te nemen, omdat weekenden overdag doorgaans voor het gezin zijn en omdat het lastig en duur is om dan een oppas te vinden, maar bij een etentje met meerdere volwassenen en zeker op een avondfeestje hebben kleine kinderen niets te zoeken. Op dat tijdstip horen die kinderen in bed te liggen, terwijl de tiener-oppas op de bank zit met cola en een zak chips.

Wat u kunt doen is, wanneer u vrienden uitnodigt, erbij vermelden dat het deze keer alleen voor volwassenen is. Handig is om het aanvangstijdstip voor een etentje iets later te zetten, bijvoorbeeld om 18 of 19 uur. Dat is laat genoeg om ouders te ontmoedigen hun kleine kinderen mee te nemen. Als u feestjes pas om 20 uur laat beginnen, zal het ouders ook sterker weerhouden om kinderen mee te nemen. Los daarvan is het altijd goed om duidelijk van tevoren aan te kondigen dat het geen geschikte gelegenheid voor kinderen is, omdat u niet de middelen hebt om hen te amuseren. Oftewel: de ouders moeten een andere oplossing vinden.

Artikelen in Kinderopvoeding, Traditionele etiquette, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Patrick schrijft

    En wat die boottocht ’s middags betreft: kunt u n niet melden dat het uitje in verband met de veiligheid alleen voor volwassenen is? Kleine kinderen kunnen immer nog niet zwemmen.

  2. S. schrijft

    Wij hebben ook kinderen maar hebben soms helemaal geen zin dat ze meegaan wanneer we met onze vrienden afspreken dus we zeggen dan ‘alleen volwassenen’. Sommigen haken dan af, sommigen komen alleen. Dat heb je nou eenmaal als je omgeving aan de kinderen zit. Wij hebben ook vrienden met wie we zelden nog contact hebben vanwege hun (gillende) kinderen. Is een keuze.Sommige HTML is toegestaan