Spring naar inhoud


Afscheidsgroet

Beste Beatrijs,

Ik werk bij een vakbond en heb veelvuldig contact met leden. De norm is dat wij in de contacten met leden tutoyeren en in e-mailverkeer mensen aanspreken met de voornaam. Ik heb een verschil van mening over wat de correcte manier is om een zakelijk telefonisch gesprek met onze leden af te sluiten. Ikzelf sluit vaak af met bijvoorbeeld ‘Doei’. De leden met wie ik heb gesproken gebruiken verschillende bewoordingen: ‘Joe joe’, ‘Hoi hoi’, ‘Groetjes’, ‘Houdoe’. Wat is de juiste manier om een zakelijk telefonisch gesprek te beëindigen?

Ter afsluiting

Beste Ter afsluiting,

Ik heb mijn bedenkingen over het vanzelfsprekend tutoyeren van vakbondsleden in telefoongesprekken en e-mailverkeer. Ik bedoel: u kent die mensen toch niet persoonlijk? En zij elkaar onderling ook niet. U schrijft dat dit de norm is bij de vakbond, maar het is toch geen klaverjasclub, waar leden en bestuur elkaar allemaal kennen en biertjes met elkaar drinken?

Een vakbond is een formele organisatie die erop gericht is de zakelijke (financiële) werknemersbelangen van de leden te dienen. In formele, zakelijke organisaties in Nederland spreekt men elkaar met u aan (zeker in massa-mails), tenzij in kleine kring als mensen elkaar persoonlijk kennen als collega’s en als men regelmatig met elkaar te maken heeft. Ik vraag me af of vakbondsleden van eind vijftig het op prijs stellen om getutoyeerd te worden door iemand van 25 die in de leiding zit en die ze nooit ontmoet hebben.

Enfin, uw vraag gaat ergens anders over: hoe sluit je een telefoongesprek af? Als de gesprekspartners elkaar niet kennen, raad ik toch een formele variant aan: ‘Tot ziens’, ‘Da-ag’ of ‘Prettige dag’. Mensen die elkaar kennen kunnen alles zeggen wat in hun hoofd opkomt: ‘Doei’ of ‘Doeg’, ‘Hoi’, ‘Werk ze’, ‘De mazzel’, ‘De ballen’ of dat soort kreten. Of gewoon met de standaard afscheidsgroet ‘Da-ag’.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Taalgebruik, Telefoon, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jo schrijft

    Ik heb een eigen bedrijf. Aan de telefoon spreek ik iedereen met ‘u’ aan. Sommige klanten ken ik al jaren en die zeggen al snel: ‘Je kunt wel ‘jij’ zeggen. In de mail schrijf ik wel ‘Beste Joke’, omdat wat mensen niet persé met mevrouw of mijnheer aangesproken willen worden, maar in de mail schrijf ik altijd ‘u’, hoe goed ik ze ook ken.

  2. Henna schrijft

    “Prettige dag” is een goede afsluiting voor een zakelijk telef. gesprek.
    Het andere deel van uw vraag zie ik anders: te pas en vaker te onpas wordt men door derden getutoyeerd: in mails van banken, bedrijven enz. Het stoort me vaak en ondanks mijn aanwijzingen blijft dit ongewijzigd.

  3. maria helena schrijft

    Ook in het zakelijk verkeer merk ik dat u steeds minder vaak gebruikt wordt. Ik denk dat een generatie verder het u compleet is uitgedoofd. Is dat erg? Persoonlijk denk ik van niet. Het maakt het communicatie verkeer eenvoudiger/duidelijker. Vroeger was het duidelijk, iedereen was u. Nu hebben wij opnieuw behoefte aan duidelijkheid, laat het allemaal jij zijn.

  4. Christine schrijft

    Wat is er mis met ‘u’? Zeer velen (buiten de vakbond wellicht) storen zich aan ongevraagd gejij. Dat kan altijd nog.

  5. Lilith schrijft

    Ik belde gisteren met een instantie over schade en vandalisme aan mijn eigendom van hangjeugd. Iedereen die ik sprak was netjes en zei; ‘Wat vervelend mevrouw, ik zal u doorverbinden met de juiste afdeling.’
    De laatste ‘schakel’ van de mensen die ik sprak, was een tienerjongen, die mijn verhaal aanhoorde en zei; ‘Aha, nou, we maken er wel een melding van, oké? Bedankt voor je belletje, doehoeg!’



Sommige HTML is toegestaan