Spring naar inhoud


Tutoyerende priester

Beste Beatrijs,

We hebben in de kerk een jonge priester (38 jaar). Zelf ben ik een vrouw van 50 jaar. In de conversatie tutoyeer ik hem niet, maar omgekeerd tutoyeert hij mij wel. Ik zou graag uw mening hierover willen horen.

De priester tutoyeert

Beste De priester tutoyeert,

Eenzijdig tutoyeren komt tegenwoordig alleen nog voor tussen kinderen en volwassenen.

Eenzijdig tutoyeren (de ene persoon zegt u, de andere persoon zegt jij) komt tegenwoordig alleen nog voor tussen kinderen en volwassenen. Voor alle andere contacten geldt dat mensen of allebei tutoyeren of allebei u zeggen tegen elkaar. De situatie is dus niet in evenwicht. U kunt kiezen tussen twee mogelijkheden: de ene is dat u de priester ook gaat tutoyeren. De andere is dat u de priester vraagt om u met u aan te spreken. Het lijkt mij het handigste als u gewoon maar je en jij terug gaat zeggen, want de priester lijkt mij zo’n joviaal type die de hele wereld tutoyeert en in zijn bonhommie geneigd zal zijn te vergeten dat sommige mensen er prijs op stellen met u te worden aangesproken.

Artikelen in Taalgebruik, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Wouter schrijft

    Dit is traditioneel niet ongebruikelijk. De relatie priester-gelovige werd/wordt opgevat als een relatie vader-kind. Eenzijdig tutoyeren is dus niet zo vreemd. Deze gewoonte is nog altijd gangbaar in Zuid-Europese landen, maar kan inderdaad wat vreemd overkomen in het noorden.
    Afgezien daarvan kan mw Ritsema best gelijk hebben en gaat het gewoon om een “joviaal type” dat consequent en uit een soort overtuiging tutoyeert, en dan is het misschien best om er maar in mee gaan.Sommige HTML is toegestaan