Spring naar inhoud


Onaangekondigd binnenvallen

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder woont een kwartier rijden van ons vandaan en heeft de gewoonte om onaangekondigd bij ons langs te komen. Ik vind dat vervelend, vooral wanneer we aan het avondeten zitten of daar zelfs nog niet aan begonnen zijn. In tegenstelling tot haar standaard hebben wij geen strikte tijden voor onze bezigheden. Laatst zat ik aan de telefoon en was mijn man bezig met een klus buiten en zij ging koffie zetten in mijn keuken, terwijl we daar niet om gevraagd hadden. Mijn man vindt alles best en vooral jammer dat het mij zo irriteert. Vindt u dat ik mij moet schikken?

Steeds spontane bezoekjes

Beste Steeds spontane bezoekjes,

Uw ongenoegen is goed voorstelbaar. Het is niet prettig als uw schoonmoeder voortdurend onaangekondigd komt binnenvallen. Dat geeft een gevoel van onvrijheid in uw eigen huis. Probleem is dat uw man er geen moeite mee heeft. Wel begrijpelijk, want het gaat om zijn eigen moeder en dat ligt anders dan wanneer het je schoonmoeder betreft. Maar u kunt moeilijk aan uw man vragen om zijn moeder aan te spreken, want hij heeft geen bezwaar tegen haar gedrag. U zult het dus zelf moeten doen.

Vraag haar vriendelijk of zij voortaan van tevoren wil bellen, voordat ze langskomt, omdat u graag voorbereid wil zijn op bezoekers en het niet prettig vindt om iemand in de rotzooi te ontvangen. Zeg dat ze altijd welkom is, maar dat u het graag van tevoren wil weten. Vraag haar ook om te bellen, omdat u niet altijd thuis bent en u haar een vergeefse tocht wil besparen. Waarschijnlijk zal ze dan in de toekomst wel bellen. Dit geeft u de gelegenheid om, als ze belt en u hebt het druk met iets anders of u hebt er gewoon geen zin in, onmiddellijk een uitvlucht in te zetten: ‘Het komt nu niet uit, want we moeten zo de deur uit, maar kom anders morgen of in het weekend even langs.’

Artikelen in Schoonfamilie, Visite.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rutger H. Cornets de Groot schrijft

    Re: ‘Maar u kunt moeilijk aan uw man vragen om zijn moeder aan te spreken, want hij heeft geen bezwaar tegen haar gedrag. U zult het dus zelf moeten doen.’

    Vaak is iemand rechtstreeks aanspreken beter, maar in dit geval volgt er waarschijnlijk direct terugkoppeling naar de zoon en/of de echtgenoot. Bovendien gaat het er niet om of hij moeite heeft met het gedrag van zijn moeder; het gaat erom dat zijn vrouw er moeite mee heeft. Het is dan aan hem om naar zijn moeder te gaan en die de boodschap over te brengen – niet namens haar, maar namens hemzelf.

  2. Sandra schrijft

    Ik zou, na goed overleg met man, tegen haar zeggen dat ik het vervelend vind. Zonder excuses, anders kan ze zeggen ‘rotzooi in de woning? vind ik niet erg hoor’. Trouwens, je man is nu met jou dus hij hoort hierin met jou rekening te houden. Jullie delen samen de woning.

  3. Maria schrijft

    Waarom moet in dit geval niet de partner zijn moeder aanspreken? Gewoonlijk is het advies dat de koude kant het gesprek niet moet aangaan.
    En wat doe je als schoonmoeder niet luistert? En onverwacht blijft komen. Of wel belt maar met de mededeling dat ze er nu aankomt?

  4. Truusje schrijft

    Dit echtpaar heeft het veel te ver laten komen. Op deze manier is schoondochter altijd de gebeten hond en wordt ze beschuldigd van een wig drijven tussen moeder en zoon (eigen ervaring). Als zoon alles best vindt gaat hij dat, misschien onbewust, zijn vrouw nog kwalijk nemen ook. Dat komt het huwelijksgeluk niet ten goede.



Sommige HTML is toegestaan