Spring naar inhoud


Eigengereide oma

Beste Beatrijs,

Dat je op verjaardagen niet veel te laat moet komen spreekt vanzelf. Ergens tussen de afgesproken tijd en een half uur later is prima. Maar hoe zit het met te vroeg komen? Laatst hadden wij thuis een kinderverjaardag om 16 uur en mijn schoonmoeder stond een uur te vroeg op de stoep, terwijl wij nog bezig waren met het huis opruimen, de kinderen (drie, twee en nul jaar) uit bed halen, feestkleren aantrekken, hapjes klaar zetten enzovoort. Mijn schoonmoeder vindt dat ze altijd bij ons thuis moet kunnen aankomen en vroeger was dat ook wel zo, maar nu we jonge kinderen hebben is dat heel onhandig. Mijn vriendin vindt eigenlijk dat ze er alleen mild wat van kan zeggen (‘Wat ben je vroeg!’) terwijl die hint niet aankomt. Ondertussen eist mijn schoonmoeder privéaandacht van de kinderen op en verlengt de verjaardag voor hen, wat ze niet goed aankunnen. Een verjaardag is nogal een energieslurper en moet niet te lang duren. Kunnen we hier een gesprek over voeren of moeten we dit accepteren als deel van het omaschap?

Oma komt te vroeg

Beste Oma komt te vroeg,

Ach, til er niet te zwaar aan, zou ik zeggen. Inderdaad, mensen horen niet vroeger dan de afgesproken tijd aan te komen voor een feestje, maar een oma staat heel dichtbij en is niet zomaar een gast. Ze komt ongetwijfeld te vroeg om de kleinkinderen een tijdje onverdeelde aandacht te kunnen geven. Op een feestje met tien of vijftien mensen is het daar te druk voor. Normaal gesproken is de interactie tussen een oma en haar jonge kleinkinderen niet van dien aard dat de kleinkinderen er helemaal opgewonden van raken. Oma zal ze niet zodanig oplieren (stoeien, kieteldood) dat ze al gevloerd zijn voor het feestje begint.

Uw kinderen zijn nog heel jong voor serieuze verjaardagsfeestjes met ooms, tantes, vrienden van ouders en andere kinderen. Voor hen is rustig, een-op-een contact met oma interessanter dan ronddarren te midden van een groep gasten die met elkaar zitten te kletsen. Gun oma en uw kinderen dat pleziertje. Zij kan zich zelfs verdienstelijk maken door de kinderen zoet te houden, terwijl de ouders de laatste voorbereidingen voor het feest treffen.

De gewoonte om op onverwachte momenten spontaan binnen te vallen is irritanter, maar misschien vindt uw vrouw dat wel best en wil ze haar moeder niet op afstand houden. Bespreek het met uw vrouw. Als zij het met u eens is, kan zij een rem op dit gedrag zetten door aan haar moeder te vragen of ze voortaan van tevoren wil bellen en vragen of het uitkomt.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Schoonfamilie, Verjaardag.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mia schrijft

  Hier uitleggen dat je juist die drie kwartier voor aanvang nog tig dingen moet doen hielp niet, Bij mijn schoonouders was ‘op tijd komen'(lees: drie kwartier voor aanvang) wel zo netjes en ze waren verzekerd van de gewenste parkeerplek en zitplek. Ik heb het netjes gebracht, gevraagd en over gediscussieerd..maar één keer hun zeggen dat het 21 begon en de rest 20.00 werkte uiteindelijk het beste: voortaan precies op tijd.

 2. frederieke schrijft

  ”de kinderen (drie, twee en nul jaar)”

  Wat voor een feest gaat u daar voor organiseren?!

  Het feest is dat oma er is.

 3. Jolanda schrijft

  Ik zou haar gewoon in een stoel parkeren en bv zeggen: hier ligt de krant/een tijdschrift. We hebben nog heel veel te doen voordat het feest begint, je vermaakt je wel he? En dan gewoon je eigen gang gaan en haar negeren. Houd de kinderen boven om aan te kleden terwijl zij beneden zit. Dan voelt ze hopelijk voor de volgende keer aan dat ze in de weg loopt.Sommige HTML is toegestaan