Spring naar inhoud


Klaplopende vriend

Beste Beatrijs,

Ik heb een goede vriend met wie ik regelmatig een avondje doorbreng. Omdat mijn huis geschikter is, komt hij meestal naar mij. Deze vriend brengt zelden of nooit iets mee, waardoor we effectief altijd op mijn kosten proosten. Zijn gebrek aan attentheid wordt nog versterkt door een uitgesproken gulzigheid. Zo bedient hij zichzelf royaal van de sterke drank en eventueel aanwezige rookwaren. Hij is, zogezegd, een echte uitvreter. De situatie begint dermate onevenwichtig te worden dat mijn humeur erdoor wordt aangetast als hij op bezoek is, en dat komt onze vriendschap niet ten goede. Afgezien van dit gedrag is hij een prachtvent, dus ik wil hem niet graag kwijt. Hoe kan ik hem subtiel corrigeren?

Vriend parasiteert

Beste Vriend parasiteert,

Wijs hem de weg naar het licht en vertel hem concreet hoe u het hebben wil. De volgende keer dat er een afspraak wordt gemaakt voor een gezellig avondje, zegt u: ‘Kun je ook eens een fles wijn (of whisky of cognac of wat jullie dan ook drinken) en sigaretten/ sigaren meebrengen? Ik vind het altijd leuk als je komt, maar de kosten van de consumpties kunnen wel wat eerlijker verdeeld worden.’ Goede vrienden moeten dit soort kleine irritaties aan de orde kunnen stellen en rechtbreien zonder dat daar meteen ruzie van komt. Als hij toch gepikeerd raakt door uw correctie, is hij geen goede vriend.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Als aanspreken te lastig is, doe dan het volgende!
    Zorg dat je geen drank/sigaretten in huis hebt (of verstop het op zolder) en zeg de volgende keer dat de vriend belt: “prima, maar ik heb niks in huis, kan jij wat meenemen?” Als hij niks meeneemt merkt hij vanzelf dat er ook echt niks is. Zorg dat je ongeveer 50% van de tijd dat hij langskomt niks in huis hebt. De kans bestaat dat hij na een tijdje vanzelf wat meeneemt omdat hij niet meer verwacht dat er altijd voldoende aanwezig is en dat als het nieuwe ‘normaal’ gaat zien.

  2. jose schrijft

    Nou, de oplossing van Marie vind ik wel heel erg om de hete brij heengedraaid. Als het echt zo’n goede vriend is, dan kun je best zeggen: je vreet me de oren van het hoofd! volgende keer bij jou! Of: volgende keer geen entree zonder fles wijn! Ik heb overigens ook een zeer goede vriend die vaker bij mij eet dan andersom. Af en toe zeg ik gewoon dat we volgende keer bij hem eten. Of, als we samen boodschappen gaan doen zeg ik bij het afrekenen: jij betaalt, want de afgelopen tien keer betaalde ik!

  3. Jaap schrijft

    Tegen goede vrienden moet je gewoon kunnen zeggen wat er aan de hand is. Ooit had ik hetzelfde met een broer van mij die kwam logeren en een week lang de kantjes ervan afliep. Op een gegeven moment heb ik hem gewoon verteld dat er een goed pension vlakbij was, als hij toch dacht met alles te worden bediend. Dat kwam helder en duidelijk over. Nog even goede vrienden en nooit meer zoiets gehad. Soms komen mensen absoluut niet zelf op het idee dat ze overvragen. Maak dan gewoon duidelijk wat volgens jou het probleem is.

  4. Theo schrijft

    Drank en sigaretten op zolder verstoppen (stel je voor dat hij de kasten doorzoekt!) , omdat je die goede vriend, die prachtvent niet aan durft te spreken. Ik vraag me echt af of Marie dit zelf zo zou doen. Nou, dat kan echt wel wat assertiever en minder indirect! Dan liever de oplossing van Beatrijs en de anderen: gewoon vragen, zonder moeilijk gedoe, of hij eens wat meeneemt, omdat het zijn beurt is.



Sommige HTML is toegestaan