Spring naar inhoud


Wrokkige buurvrouw

Beste Beatrijs,

Met mijn buurvrouw (weduwe, 70-plus en gemeentelid van onze kerk) had ik een aanvaring over iets onbelangrijks, wat zij ineens hoog opnam. Ik ben bij haar langs geweest om het goed te maken met een bloemetje. Voor mij een grote stap maar ik heb toch de moed bij elkaar geraapt, want ik wil geen burenruzie. Tot dan toe was er altijd goed contact: elkaar vriendelijk begroeten, ik toonde interesse in haar tuin, kleinkinderen, vakantie en kwalen en er waren vrolijke gesprekjes met mijn kinderen. Ik heb gezegd dat het mij speet dat ik niet goed overgekomen ben. Zij reageerde bot en negatief. Ze kwam weer terug op het voorval en ik kreeg er bovenop allerlei andere verwijten. Ik had verwacht dat ze tevreden zou zijn met mijn excuses, maar ik kreeg nog meer woede over me heen. Moet ik moeite doen om erachter te komen wat haar nog meer dwars zit?

Wat als iemand je ‘sorry’ niet accepteert? Ik kom haar ook bij andere gelegenheden tegen. Ik vind het lastig om de normale omgang met haar weer op te pakken, want er is iets beschadigd in de relatie. Ik overweeg om haar verder te negeren, want ik wil niet nog eens gekwetst worden. Wat vindt u?

Als sorry niet werkt

Beste Als sorry niet werkt,

Heel raar en ook tamelijk uitzonderlijk dat uw buurvrouw zo slecht reageerde op uw excuus. Sorry zeggen is moeilijk. Veel mensen kunnen dat niet opbrengen, en als ze zich toch zo ver opwerken, worden die excuses bijna altijd geaccepteerd. Het is nu eenmaal moeilijk om te volharden in boosheid, als de ander excuses maakt. Uw buurvrouw houdt vast aan haar chagrijn, waarmee ze eigenlijk laat zien dat ze niet geïnteresseerd is in een prettige burenverhouding. Dat is pijnlijk voor u. Niet alleen was uw verzoeningspoging zinloos, u hebt begrijpelijk genoeg geen zin om weer als vanouds gezellig te doen, dus u voorziet een toekomst van verstoorde omgang met de buurvrouw, elkaar negeren en misschien nog andere vijandelijkheden.

Ik denk niet dat het zin heeft om nog een keer met haar te gaan praten. Ze heeft haar woede te duidelijk gedemonstreerd. Ik zou zeggen: kijk het een tijdje aan, blijf wel doorgaan met groeten. Misschien heeft ze alleen wat meer tijd nodig om het achter zich te kunnen laten. Als de onprettige sfeer voortduurt – dat merkt u vanzelf aan kleine dingen – kunt u bemiddeling proberen. Misschien iemand uit de kerkgemeente, die u allebei kent? Het is belangrijk dat een burenconflict wordt bijgelegd, zodat de partijen in ieder geval weer op een oppervlakkige manier met elkaar kunnen omgaan. Als de lucht niet geklaard wordt, blijft het doorwoekeren, kan er bij de geringste wrijving escalatie optreden en zit u over een paar jaar bij De Rijdende Rechter. Als er geen spontaan herstel optreedt, raad ik u aan om bemiddeling aan te vragen via uw kerkgemeente.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan