Spring naar inhoud


Genegeerd door buurvrouw

Beste Beatrijs,

Ik heb te maken met een vervelende buurvrouw. Aanvankelijk had ik wel contact met haar, toen ze in de flat kwam wonen, maar erg minimaal. De mensen in mijn flat praten veel met maar ook veel over elkaar, en dat vind ik niet prettig. Ze doet ineens erg uit de hoogte en ik denk dat dat komt doordat ik niet zo opga in de contacten met flatgenoten. Ze loopt langs me heen zonder te groeten, terwijl ze anderen breeduit groet. Dat voelt erg onplezierig aan. Het is niet mijn bedoeling geweest haar ergens mee te kwetsen, maar misschien voelt ze dat zo. Een open gesprek is niet mogelijk, althans, de signalen die ze geeft zijn duidelijk: ‘ik ben niet geneigd tot praten, pas je maar aan mij aan’. Wat moet ik hiermee?

Ik ben lucht voor haar

Beste Ik ben lucht,

In dit soort gevallen (iemand negeert u, maar u kunt niet precies de vinger leggen op de reden hiervoor) moet u het initiatief naar u toe trekken en de ander dwingen om duidelijkheid te scheppen. Dat kan door de rol van de onnozele te spelen. Dat gaat ongeveer zo: spreek haar aan wanneer u haar toevallig tegenkomt en zeg luchtigjes: ‘Sorry, er zit me iets dwars, maar het kan best dat ik me vergis. Wat ik je vragen wou: is er soms iets aan de hand? Ben je misschien boos op mij?’

Op dat moment heeft ze twee keuzes: ja of nee. Als ze ‘ja’ zegt, zal ze moeten uitleggen wat er aan de hand is. Dat zal haar zwak maken, want u en de buurvrouw weten heel goed dat u haar niets misdaan hebt. Als ze desondanks met iets komt waar ze misnoegd over is, kunt u altijd uw excuses maken en uw best doen het weer in orde te maken. Als ze ontkent (‘Nee, hoor, er is niets, ik begrijp niet wat je bedoelt’), dan hebt u haar ook te pakken. Want dan zegt u opgewekt: ‘O, gelukkig, dan heb ik het me maar ingebeeld. Ik dacht dat je me niet meer wilde groeten om een of andere reden. Maar het is mijn eigen paranoia, alles is in orde.’

En bij de volgende ontmoeting begroet u haar zonder af te wachten of ze vriendelijk of chagrijnig naar u kijkt: ‘Hallo buurvrouw! Wat een weertje, hè’ en u loopt gehaast weer door.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Buren.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Antoinette schrijft

    Ik heb een soortgelijk probleem, ik werd door mijn buurvrouw aangesproken , ze verweet me dat ik haar negeerde, ik ben het gesprek aangegaan. Ik ging hen uit de weg nadat zij enorme overlast veroorzaakt hadden. Op het moment dat ik voorstelde dat we nu beiden ons zegje gedaan hadden, en het hier bij zouden kunnen laten ging ze niet akkoord . Mij werd gezegd dat ik haar geen gedag meer mocht zeggen. Bijzonder , nu draait zij zich om. Een gesprek lost niet alles op zo blijkt. Het is niet leuk inderdaad, en voelt vervelend.Sommige HTML is toegestaan