Spring naar inhoud


Wijnglas vasthouden

Beste Beatrijs,

Een tijdje geleden zag ik in het programma ‘Blauw bloed’ van de EO dat onze koningin tijdens een diner het wijnglas niet aan de steel van het glas vasthield, maar aan de kelk. Hoort dit nu wel of niet?

Steel of kelk?

Beste Steel of kelk,

Wie ben ik om de koningin te corrigeren?

Wie ben ik om de koningin te corrigeren? Als de koningin de kelk van een wijnglas vasthoudt in plaats van de steel, dan is dat kennelijk oké tegenwoordig. Etiquette verandert altijd geleidelijk in de loop der tijden. Oude gebruiken verdwijnen, nieuwe komen erbij. Blijkbaar vindt niemand het meer een halszaak hoe mensen hun wijnglas ter hand nemen, waaruit we veilig de conclusie kunnen trekken dat zowel bij de kelk als bij de steel vasthouden correct is.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. CM schrijft

    Zoals ik het begrepen heb, is het toegestaan om tijdens een diner het glas bij de kelk vast te houden. Je houdt het glas dan maar even vast, niet lang genoeg om de wijn op te warmen. Als je staat met een wijnglas, kun je het glas beter bij de steel vasthouden, aangezien je het glas dan voor langere tijd vasthoudt en de wijn daardoor wel op kan warmen.

  2. Joran de Koning schrijft

    Met veel plezier lees ik elke zaterdagmorgen de rubriek moderne manieren. Zojuist las ik in de krant van vandaag in moderne manieren over het vastpakken van de kelk door de koningin. Uw antwoord luidde dat dit een uiting was van veranderende etiquette. Ik meende ergens gehoord te hebben dat de koningin het glas altijd bij de kelk heeft mogen vasthouden.

    Op internet zoekend stuitte ik op de site Winebusiness, waar het volgende vermeld wordt:

    “De oplossing van dit kelkvraagstuk ligt in de oude adellijke etiquette. Naar verluidt gold in vroeger tijden dat de steel van het glas de minder welriekende handen op een juiste afstand van de wijn houdt. Zo kan de stank de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden. Een simpele reden voor een terugkerend dilemma. En dat tegenwoordig de temperatuur van de wijn belangrijker is dan geurende handen, want de persoonlijke verzorging is er in de loop der jaren enorm op vooruitgegaan, zal de royals een zorg zijn. Door zo het glas beet te pakken, geven zij blijk van hun afkomst.”

    Geen veranderende etiquette dus, maar eeuwenoude traditie.

  3. Bart Rolloos schrijft

    Zoals ik het begrepen heb kan men een glas rode wijn, die op kamertemperatuur gedronken wordt, bij de kelk vastpakken. Een glas witte wijn, die men koel wil houden, houdt men dan bij de steel vast.

  4. vincent schrijft

    Beatrijs heeft gelijk: de koningin hoeft de etiquette niet te volgen, de koningin bepaalt de etiquette. Een variatie op Lodewijk XIV’ gezegde: l’etat, c’est moi.

  5. Bab schrijft

    Door vast te pakken aan de kelk, komen er vingerafdrukken op het glas. Hierdoor is niet goed de kleur en de helderheid te zien van van de wijn (minder goed). En het beïnvloedt alsnog de geur, want hoe krijg jij schone handen? Inderdaad, door met zeep te wassen. En aan zeep zit altijd wel een geur. Tuurlijk mag het wel, er is uiteindelijk niemand die zegt dat je je wijnglas niet aan de kelk mag houden, maar echte fijnproevers zullen dit nooit doen.

    Daarnaast is het drinken van rode wijn op kamertemperatuur tegenwoordig bijna niet meer van toepassing. Aangezien dit vroeger altijd werd gezegd en de kamertemperatuur vroeger aanzienlijk lager lag dan tegenwoordig met alle verwarming.



Sommige HTML is toegestaan