Spring naar inhoud


Wat doe je bij gelegenheidsseksisme?

Beste Beatrijs,

Op internet circuleert een filmpje over de burgemeester van Amstelveen die zijn hand op de billen van Máxima legde om haar mee te voeren ergens heen. Het is zo herkenbaar en ik verbaas me erover dat dit dus zelfs de koningin overkomt. De reactie van de dader op het filmpje was ook heel herkenbaar: het ging per ongeluk, hij kon zich er niks van herinneren, het was een verkeerd shot. Kortom zijn naam is haas. Het sop is de kool niet waard, aan de andere kant vind ik niet dat een vrouw zich dat soort handtastelijkheden hoeft te laten welgevallen. Hoe maak je kenbaar (zonder een klap uit te delen) dat je hier niet van gediend bent?

Gelegenheidsseksisme

Beste Gelegenheidsseksisme,

Ik heb het filmpje gezien en ik vond de beelden ambigu. Als de burgemeester de koningin werkelijk oneerbaar betast zou hebben, zou er wel een of andere onwillekeurige schrikreactie van Maxima te zien zijn geweest. Al was het maar verbaasd omkijken naar wat zij nu weer aan haar fiets heeft hangen.

Wat niet wegneemt dat er natuurlijk genoeg mannen rondlopen die zich allerlei onwelvoeglijkheden permitteren. Als het een bekende betreft, kan een vrouw de hand wegvegen onder het roepen van ‘Blijf van me af, [krachtterm naar keuze]!’ In geval van onbekenden is lik op stuk eveneens gewenst. In de veiligheid van een menigte hoeft er geen beletsel te zijn voor een vrouw om een ongewenste hand resoluut weg te duwen, terwijl zij haar reactie verbaal begeleidt met een hooghartig ‘Pardon?!’

Artikelen in Het publieke domein.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Bij een vreemde reageer ik meestal heel pissig, “blijf van me af!” is daar de juiste reactie voor.

    Bij (semi-)bekenden pak ik het echter iets anders aan. Dan zeg ik gewoon op duidelijke toon “Sorry, maar wil je je hand van mijn billen halen?”. Daarmee zet je de overtreder meteen te kijk, vooral door te benoemen waar hij/zij aan zit. Op deze reactie krijg ik altijd direct een excuus en blijft die persoon daarna meestal uit mijn buurt.
    Let er wel op dat je niet iemand te kijk zet die je écht per ongeluk aanraakt.

  2. Marieke Willems schrijft

    Een op luide toon ” Kan je het vinden?!” is meestal wel afdoende.Sommige HTML is toegestaan