Spring naar inhoud


Wie mag de fijne stoel?

Beste Beatrijs,

Laatst was ik (vrouw van 82 jaar) weer eens bij mijn dochter en haar gezin op bezoek. Toen ik de zitkamer binnenkwam – mijn dochter was even in de keuken – overkwam het me weer. Mijn schoonzoon posteerde zich voor ‘zijn’ stoel en zei: ‘Jij mag op de bank’. Ik slikte even, heb niets gezegd en ben toen op een eetkamerstoel gaan zitten. Ik heb vrij veel last van mijn rug, dus een diepe bank is funest. ‘Zijn’ stoel daarentegen zit heerlijk voor mij en dat weet hij! U denkt misschien dat hij een hekel aan me heeft, maar dat is niet zo. Hij is verder allerhartelijkst. Wat vindt u van zijn gedrag en wat moet ik hiermee?

Gereserveerde stoel

Beste Gereserveerde stoel,

Uw schoonzoon gedraagt zich uitermate onhoffelijk. Uit zijn eigen stoel mag hij zijn kinderen wegjagen, maar gezien uw leeftijd zou hij zijn vaste zitplaats onmiddellijk aan u moeten afstaan, wanneer u op bezoek komt. Een kwestie van voorkomendheid. Het is algemeen bekend dat oudere mensen moeite hebben met lage zitplaatsen, omdat ze daar slecht uit kunnen opstaan. Als u de volgende keer bij uw dochter en schoonzoon langs gaat, vraag dan expliciet om de stoel, waar u zich comfortabel in voelt. Zeg tegen uw schoonzoon (liefst waar uw dochter bij is): ‘Zeg, ik weet dat het jouw stoel is, maar mag ik er alsjeblieft zitten, want de andere zitplaatsen zijn te laag voor mij.’ Hopelijk schiet uw dochter u te hulp, als uw schoonzoon zich weigerachtig betoont.

Artikelen in Schoonfamilie, Visite.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mari schrijft

  Wat een vervelend persoon! De volgende keer wanneer u langs komt, vraagt u waar zijn naam op de stoel staat.

 2. FVerhoeven schrijft

  Uw schoonzoon is inderdaad niet bijzonder hoffelijk, maar ik snap ook niet zo goed waarom u elke keer dan toch op die stoel gaat zitten, als u weet dat dit de uitkomst is. Telkens hetzelfde doen en tegen beter weten in hopen op een andere uitkomst lijkt me ook wat hardleers.

  In ieder geval, u mag ook best wat assertiever zijn en zeggen waar het op staat. “Prima, maar ik ga niet op de bank zitten omdat ik daar vreselijk pijn van in mijn rug krijg, en dat weet je goed. Dus welk acceptabel alternatief stel je voor, voor mij als 82 jarige voor die paar uur dat ik hier op bezoek ben zodat ik niet compleet gebroken naar huis ga?”

 3. Lilith schrijft

  Ik denk dat die schoonzoon helemaal niet zoveel begrijpt van die rugpijn en de dingen vanuit zijn eigen perspectief/leeftijd ziet.
  Mocht mevrouw toch weer een keer op de bank belanden, begin dan bij “hoe gaat het met je” over je rug en noem dat je daarom ook zelf nooit zo’n bank zou nemen, want hoewel hij mooi is, is hij zeer moeilijk om uit op te staan.’
  En/of noem even tegen je dochter dat jij graag op een soortgelijke stoel zit, vanwege je rug, of neem een kussentje mee.Sommige HTML is toegestaan