Spring naar inhoud


Te veel van het goede

Beste Beatrijs,

Wanneer een collega zwanger is, wordt dit nieuws enthousiast ontvangen binnen mijn team op het werk. Bij het ingaan van het zwangerschapsverlof wordt er geld ingezameld voor een mooi cadeau (of meerdere kleine cadeautjes). De waarde ligt tussen de 60 en 100 euro. Wanneer de baby geboren is, wordt er opnieuw geld ingezameld voor een cadeau. Dat bedrag varieert van 50 tot 65 euro, schat ik, verdeeld over acht à tien mensen. Bij een collega die binnen een jaar zowel een huwelijk als een geboorte had liep dat uit op drie keer inzamelen voor cadeaus. Dit wordt geïnitieerd door een collega die vindt dat dat zo hoort en heel enthousiast is als iemand een kindje krijgt. Het is niet dat ik het niet kan betalen, maar ik vind het wel erg veel van het goede. Aan een langdurig zieke collega wordt deze aandacht niet besteed en dat zit me ook niet lekker. Ik kan best nee zeggen tegen iets waar ik niet achter sta, maar vraag me wel af wat gebruikelijk is.

Te veel cadeaus

Beste Te veel cadeaus,

Twee cadeaus (een bij het verlof, een bij de geboorte) is ongebruikelijk. Opgeteld lopen die giften op tot 100 à 150 euro. Dat is echt overdreven. Eén gezamenlijk cadeau namens de collega’s is voldoende en dan lijkt me een cadeau bij de geboorte (hetzij een mooi boeket bloemen, hetzij iets voor de baby) een beter gebaar dan een cadeau bij het ingaan van het zwangerschapsverlof. Tenslotte is de geboorte van een baby van zwaarwegende betekenis, iets wat je niet kunt zeggen van het ingaan van een zwangerschapsverlof. Dus ik raad u aan om te proberen een eind te maken aan de traditie van dubbele cadeaus rondom een geboorte. Het is simpelweg niet nodig om collega’s op dubbele kosten te jagen. Er zullen vast collega’s zijn die het met u eens zijn en geen zin hebben om zo vaak over de brug te komen.

Als een collega langdurig ziek is, is het zeker gepast om een bloemetje en een gemeenschappelijke kaart te sturen. Ook dit hoeft geen duur cadeau te zijn.

Artikelen in Cadeaus, Collega's, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. maria helena schrijft

    Bij grotere afdelingen wordt er vaak een lief & leed potje aangelegd. Zodra het potje leeg is krijgt iedereen een oproep om contributie te betalen. Vrijwillig, als je niet meedoet dan krijg je er geen kado’s uit. Met vooraf een vergadering waarin kadootjes beleid wordt vastgesteld: baby x bedrag/ huwelijk (wel of niet) / langdurig ziek: bloemetje in week x en kaartje in week y/ enz. Dit voorkomt dat er iedere keer weer met de pet rond gegaan moet worden en gekizzebis over wanneer wel/niet. doel is dat ook iedereen hetzelfde krijgt. Omdat je in oude situatie ook nog wel eens ziet dat er bij een geliefd iemand meer actie wordt uitgezet dan iemand die minder opvalt. Nodig: kascommisie en een secretariaat die zorgvuldig uitvoert.

  2. 2de hands en persoonlijk schrijft

    Voor het verlof moment heb ik nog een kostenloze suggesties: collegas nemen een klein geschenk mee dat van hun eigen (klein)kinderen is en ze niet meer nodig hebben. Past in deze tijd van ont-spullen en consuminderen en is ook nog persoonlijker. Voor collegas zonder kind kan een leuk 2de hands boek voor tijdens het verlof natuurlijk ook. Vaak is er een afscheidsmomentje voor het verlof. Eenieder die daarbij is kan hieraan mee doen.Sommige HTML is toegestaan