Spring naar inhoud


Wie erft de papieren?

Beste Beatrijs,

Vlak na de dood van mijn moeder heeft mijn oudste broer (ik heb drie broers) al haar foto’s, papieren en correspondentie meegenomen. Hij wil het bij elkaar houden en beheren. Ik wil graag de spulletjes van mijn moeder hebben. Het is niet zoveel en ik ben de enige dochter. Mijn dochter is naar mijn moeder vernoemd en ik wil het later graag aan haar nalaten. In de vrouwelijke lijn. Mijn broer vindt dat allemaal onzin en wil het bij zich houden. Het ligt nu bij hem op zolder. Ik ben bang dat straks alles naar zijn dochter gaat en dat ik het nooit meer terug zie. Er komt binnenkort een familiefeest aan en het zit me zo dwars dat ik bang ben dat ik een woedeaanval krijg. Hoe kan ik dit oplossen?

Ruzie over erfgoed

Beste Ruzie over erfgoed,

Uw broer heeft niet meer recht op de papieren nalatenschap van uw moeder dan u. De kinderen hebben er allemaal evenveel recht op. Er moeten dus afspraken over worden gemaakt. Meestal heeft niet iedereen er evenveel belangstelling voor. Uw andere twee broers zijn blijkbaar niet geïnteresseerd. Het conflict gaat tussen u en uw oudste broer.

Ga met hem om de tafel zitten en bespreek het rustig. Hij heeft z’n redenen, u hebt uw redenen. Bespreek die en luister naar elkaar. In ieder geval moet u de gelegenheid krijgen om het materiaal te bekijken en te lezen. Om te beginnen kunt u aan uw broer tijd vragen (een paar weken/ maanden) om het archief door te nemen. Bij het oplossen van de eigendomsvraag kan het helpen dat het materiaal kan worden ingescand in de computer en uitgeprint. Als u er geld tegenaan gooit, kan een professioneel bedrijf hoogwaardige kopieën leveren van foto’s en documenten. Daarna kan er geloot worden wie de echte stukken en wie de kopieën krijgt.

Artikelen in Broers en zussen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan