Spring naar inhoud


Grafrechten verlengen

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 62 jaar. Mijn ouders zijn al weer een tijd overleden. Mijn broer en zus willen niet dat hun graven worden geruimd en zij willen de grafrechten verlengen. Zij komen er af en toe nog. Ik ga er zelf nooit heen en ik wil er ook geen geld aan besteden. Maar ik wil geen ruzie met mijn zus en broer. Hoe moet ik dit aanpakken?

Ruimen of blijven

Beste Ruimen of blijven,

Uw standpunt staat lijnrecht tegenover dat van uw broer en zus. Dit soort meningsverschil leent zich niet voor compromissen. U ontkomt er niet aan om uw broer en zus duidelijk te maken hoe u erover denkt. Leg hun uit dat u niet voelt voor verlenging van grafrechten, omdat u het geld er niet voor hebt en omdat u geen graf nodig hebt om de herinnering aan uw ouders levend te houden. Uw zienswijze betekent niet dat u niet van uw ouders hebt gehouden. Het moet mogelijk zijn om hier een rustig gesprek over te voeren dat niet ontspoort in emotionele verwijten over en weer. Als uw broer en zus gehecht zijn aan instandhouding van het graf, zullen zij dat ook wel samen kunnen betalen. Dat recht hebben zij, net zoals u het recht hebt om daar niet aan mee te doen.

Artikelen in Broers en zussen, Dood en begrafenis.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sandra Wigman schrijft

    Wij hebben zojuist eenzelfde situatie bij de hand gehad met het graf van onze ouders. Mijn broer had geen geld om bij te dragen aan de grafrechten maar hecht ook verder geen waarde aan het graf. Mijn zus en ik hechten er wel waarde aan en hoewel het voor ons financieel ook niet goed uitkwam vonden wij het wel zo redelijk om dan met z’n tweeen de grafrechten te betalen.

  2. Tiemissen schrijft

    Het is verstandig om wanneer men nog de erfenis aan het afwikkelen is, meteen een lange termijn voor een graf te regelen. De kosten kunnen dan nog uit de erfenis betaald worden en kunnen aftrekbaar zijn voor de erfbelasting. Bij begraafplaatsen kan men geen heel lange termijn vooruit betalen. Men kan dat wel doen via de stichting Grafzorg Nederland, die een deposito vormt en lager grafrechten verlengt en betaalt.Sommige HTML is toegestaan