Spring naar inhoud


Welk openbaar toilet?

Beste Beatrijs,

Binnenkort ga ik (opa) met mijn kleindochter van vier een dagje naar de dierentuin. Een leuk vooruitzicht voor ons beiden. Zij is een schat van een meisje dat op haar manier zelfstandig in het leven staat, maar ook hier en daar hulp bij nodig heeft. Ik vraag me af naar welk toilet ik ga, wanneer zij daarheen moet. Ben ik als grootvader/ begeleider ongewenst in het damestoilet? Of ga ik met haar naar het herentoilet, waar ze mij niet scheef zullen aankijken, maar dat ik voor haar een minder geschikte plek vind?

Dames of heren?

Beste Dames of heren,

Vraag aan uw kleindochter of ze hulp nodig heeft of dat ze het alleen af kan. De meeste vierjarigen kunnen best zelfstandig naar de wc. Zo ja, laat u haar naar de Dames gaan, terwijl u zelf buiten voor de deur blijft wachten. Als ze wél hulp nodig heeft, ga dan met haar mee naar het damestoilet. Zij is tenslotte degene die de faciliteiten nodig heeft, zij heeft niets aan urinoirs en een grootvader mag best met zijn kleindochter even de damestoiletten binnen.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Horeca.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Math schrijft

  Blijkbaar is Beatrijs van positie veranderd sinds https://www.beatrijs.com/welke-wc-met-kind/

 2. GV schrijft

  Ik dacht juist dat de algemeen geldende regel andersom is.
  Bij toieltbezoek -of bijvoorbeld gebruik van een groepskleedkamer bij zwembaden- door een kind en een volwassene gaat men naar de ruimte die bedoeld is voor de sexe van de volwassene.
  De scheiding tussen beide sexen bjj deze ruimte komt voort uit de behoefte aan privacy van sommige gebruikers. Zij kunnen de aanwezigheid van een volwassene van het andere geslacht als storend ervaren.
  Kinderen die nog hulp nodig hebben bij toiletbezoek hebben meestal nog niet veel behoefte aan privacy. Voor hen maakt het gebruik van het ‘andere toilet’ dus weinig uit.

  Ik zou als moeder niet met mijn zoontje naar de herentoiletten gaan, waar mannen die gebruik maken van de urinoirs zich opgelaten zouden kunnen voelen door mijn aanwezigheid.

 3. Ankie H. schrijft

  U adviseert dat, als Opa zijn kleindochter in een openbare gelegenheid moet helpen bij de toiletgang, hij best even de damestoiletten binnen mag gaan. Ik heb daar als vrouw bezwaar tegen, maar heb een beter advies: gebruik het invalidentoilet. Het is daar ruimer en bovendien is er een fonteintje; een prima plek voor de hygiënische opvoeding van het kleinkind. Een kinderplasje of grote boodschap is zo gepiept, dus mocht er in tussentijd een rolstoeler voor de deur ‘zitten’, kan die wel een minuutje wachten.

 4. Suzanne schrijft

  @GV: het maakt een groot verschil of het gaat om een (groeps)kleedkamer in een zwembad of toiletbezoek. In die kleedkamer sta ik immers in Eva-kostuum en kom ik liever een moeder met zoontje tegen, dan een volwassen man met dochtertje. In de toiletten maakt mij dit niet uit, ik kom volledig gekleed het toilethokje uit en voor handen wassen is geen privacy nodig.

 5. Marie schrijft

  Ik zou in dit geval, maar ook in het geval oma met kleinzoon naar de damestoiletten gaan. Reden hiervoor is dat de heren urinoirs hebben die geen privacy geven. Dames hebben een eigen hokje, en niemand die naar ze kijkt tijdens het plassen.

  Als opa kunt u ook uw aankomst aankondigen door te praten tijdens het betreden van de toiletten, of in een gangetje te zeggen “Dames, heeft u bezwaar als ik deze kleine dame even meeneem naar de toiletten?” Niemand die uw kleindochter een bezoek aan het toilet kan ontzeggen, noch kunnen ze u weigeren en het risico nemen dat uw kleindochter er een kliederboel van maakt.Sommige HTML is toegestaan