Spring naar inhoud


Vriendin troeft steeds over

Beste Beatrijs,

Ik heb een vriendin, die ik al meer dan 20 jaar ken. Ze is aardig, maar de laatste tijd erger ik me aan haar overtreffende trapmodus. Ze was altijd al graag het middelpunt, maar het lijkt wel erger te worden. Als ik iets vertel, gaat zij er steeds overheen. Een voorbeeld: ik vertelde dat mijn dochter en haar man gegeten hadden op de Euromast, omdat ze elkaar tien jaar kenden. Zij zegt dan: ‘Mijn zoon en schoondochter kennen elkaar al 22 jaar.’ Ik vind het zo irritant. Bij haar is alles groter, mooier en geweldiger! Als ik bijvoorbeeld zeg dat ik met vakantie in Toscane geweest ben, zegt zij: ‘O, daar ben ik al tig keer geweest.’ Ik vind haar gedrag ondermijnend en zo vergaat mij de lust om überhaupt nog iets te vertellen. Hoe vertel ik haar dat ik dit niet leuk vind zonder haar te kwetsen?

Vriendin overtroeft

Beste Vriendin overtroeft,

Dit is inderdaad razend irritant gedrag. Vertel het haar gewoon! Op een rustige, vriendelijke manier. Zeg tegen haar: ‘Sorry, ik heb een probleem met jouw manier van reageren’ en geef een voorbeeld. De voorbeelden die u hebt genoemd kunnen heel goed dienen. Het beste is om dit ter sprake te brengen, zodra ze het doet. Doe op het moment zelf een stapje achteruit in het gesprek en stel het aan de orde. Geef het voorbeeld en zeg erbij dat u zich lamgeslagen voelt en op achterstand gezet, als ze zo op uw onschuldige opmerkingen reageert. Zeg erbij dat u veronderstelt dat ze het vast niet expres doet, maar dat zij u het gevoel geeft een wedstrijd verloren te hebben. Maar u ligt helemaal niet competitie met haar! Vraag haar of ze ook op een andere manier kan reageren door bijvoorbeeld belangstelling te tonen of door u te laten uitpraten. Als u het rustig uitlegt, zal uw vriendin vast begrijpen waar het u om te doen is en beterschap beloven. Gaat ze opnieuw de fout in (wat zeker zal gebeuren), volstaat een klein verbaal porretje: ‘We spelen zonder troef, weet je nog?’

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maria schrijft

    Wonderlijke kop boven dit stuk: het werkwoord “overtroeven”, dient men anders te vervoegen.
    “Mijn vriendin overtroeft steeds” is beter Nederlands en wat er nu staat, klopt niet.
    Voor koppen gelden dezelfde regels als voor artikelen daaronder, ook al moet het kort en
    krachtig, nietwaar?Sommige HTML is toegestaan