Spring naar inhoud


Wel of niet bij het corps?

Beste Beatrijs,

Binnenkort begin ik met een studie biologie in Amsterdam. Om mensen buiten mijn studie te leren kennen wil ik graag lid worden van een studentenvereniging. Mijn vader is lid van het corps geweest en raadt mij sterk aan dit ook te doen. Hij zegt dat hij er zijn beste vrienden heeft opgedaan en dat het corps je een netwerk voor het leven geeft. Hoewel mijn vader niets van een ‘corpsbal’ heeft, heb ik toch moeite met het idee om me tussen corpsballen te begeven. Bovendien lijkt dat ontgroenen me niks. Als ze geen jenever bij iemand meer naar binnen mogen gieten, dan nemen ze water – met even kwalijke gevolgen. Is ontgroenen niet vreselijk ouderwets?

Liever geen vernederingen

Beste Liever geen,

Initiatierituelen, waarbij jongeren die tot een bepaalde club willen behoren eerst allerlei hindernissen moeten nemen en beproevingen doorstaan, zijn van alle tijden. Mensen koesteren meer liefde voor dingen waar ze moeite voor hebben moeten doen dan voor dingen die hen in de schoot vallen. Een groep die ellende doorstaat (denk aan een bataljon soldaten in de oorlog) ontwikkelt een sterke onderlinge band. Ontgroenen versterkt het exclusieve karakter van het gezelschap, en er zullen altijd clubs zijn die zich van deze methode bedienen. Ouderwets zou ik de ontgroeningspraktijk niet willen noemen, eerder klassiek.

De grens tussen een spelletje, een uitdaging, een beproeving en een vernedering ligt voor verschillende mensen anders. Alcoholuitspattingen zijn tegenwoordig verboden en martelpraktijken horen er ook niet bij. Maar een beetje creatieve geest kan nog genoeg uitdagingen bedenken om de ‘foeten’ van het corps te laten lijden. Hoe sterker mensen gemotiveerd zijn om bij een club te horen, hoe minder probleem ze daarmee zullen hebben. Maar als jij om te beginnen al niet zo’n animo voor het corps hebt, zul je eerder door weerzin worden besprongen. Je vader heeft zeker gelijk dat je er vrienden en een netwerk voor het leven opdoet. Maar die kun je ook in ander verband en bij andere clubs tegenkomen. Word lid van iets, omdat de mensen die er zitten, de sfeer of de doelstellingen je aanspreken, niet om externe of abstracte redenen.

Artikelen in Het publieke domein, Scholen en verenigingen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan