Spring naar inhoud


Weinig passie

Beste Beatrijs,

Sinds een half jaar heb ik (vrouw, 28 jaar) een relatie met een hele leuke man. Hij is lief, attent, grappig, vult mij goed aan, we hebben goede gesprekken en goede seks. We hebben het gezellig en leuk samen. Ik ben aan hem gehecht geraakt. Hiervoor ben ik drieënhalf jaar vrijgezel geweest en dat was niet de leukste periode in mijn leven. Ik wilde graag weer een relatie, omdat ik behoefte had aan intimiteit en gezelligheid. Ook heeft bijna iedereen in mijn omgeving een relatie/ gaat trouwen/ krijgt kinderen en ik had het gevoel dat ik achterbleef. Toch knaagt er sinds een maand of twee een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Ik ben niet verliefd op deze man’. Ik merk dat ik inderdaad van binnen weinig passie of verliefdheid voel. Ik heb dit tegen hem gezegd en nu wil hij dat ik op een rijtje zet of ik met hem door wil of niet. Wat te doen?

Weinig passie

Beste Weinig passie,

In het algemeen gaan passie en verliefdheid samen met onbereikbaarheid. Hoe onbereikbaarder iemand is (veel obstakels), hoe meer passie. Bijgevolg zakt het niveau van passie snel, zodra het niveau van gevestigde relaties is bereikt. Hoe lang iemand hevig verliefd blijft, nadat de relatie eenmaal tot stand is gekomen en wederzijds bevestigd, verschilt natuurlijk per persoon. Ik vermoed dat vurige passie binnen gevestigde relaties zelden langer dan een half jaar aanhoudt, terwijl het buiten gevestigde relaties jaren kan duren.

Verliefdheid is geen noodzakelijke voorwaarde om een relatie in stand te houden. Verheugd zijn als de ander de deur inkomt is voldoende. Een zinkend gevoel bij het weerzien is een waarschuwingsteken: wegwezen! U maakt zich zorgen dat u geen verliefdheid voelt. Maar is die er ooit wél geweest? Of bent u gewoon maar met die relatie begonnen, omdat u zo graag een relatie wilde en de man in kwestie toevallig beschikbaar was? Dit zijn twee verschillende uitgangspunten. In het eerste geval is sprake van een normale ontwikkeling, die bij u hoogstens iets sneller verloopt dan gemiddeld. Als het tweede geval aan de hand is, ziet het er minder gunstig uit. Dan lijkt het erop dat u meer passie had voor het idee een relatie te hebben dan voor de man zelf.

Een aanwijzing voor dat laatste is dat u de stap heeft genomen uw onzekerheid en zorg te bespreken met uw geliefde. Dit is een behoorlijk harde motie van twijfel. De mededeling ‘eigenlijk heb ik niet genoeg gevoelens voor je’ kan bijna niet anders dan leiden tot het afblazen van de hele onderneming. Als de liefde niet van harte komt, is het allemaal toch niet de moeite waard? De relatie openlijk betwijfelen is de relatie ondermijnen. Uw geliefde laat het aan u over om te beslissen of het de moeite waard is om samen door te gaan. Dat is een tamelijk slappe reactie op zo’n onheilsboodschap. Het maakt hem kennelijk weinig uit. Uw beleden passiegebrek en zijn ‘jij mag het zeggen, ik vind alles best’ houding wekken de indruk van een op drijfzand gebouwde relatie, waar niemand veel aan mist als die wordt verbroken.

Artikelen in Liefde en relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan