Spring naar inhoud


Vrouw wil geen seks

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Ik ben een man van 47, sportief en goedlachs, alweer 23 jaar getrouwd, drie kinderen in de leeftijd van 19, 17 en 13. Mijn vrouw en ik waren allebei ‘de eerste’ voor elkaar, maar ik voelde altijd een rem bij haar. ‘Ik schaam me voor mijn lichaam’ was het antwoord op mijn initiatieven, en uiteraard deed ik een stap terug om haar het vertrouwen te geven dat het niet om seks draait maar om de liefde. We trouwden en alles ging goed, behalve de seks, die alleen maar minder werd. Ik mocht niet aan haar lichaam komen. We hebben heel veel gepraat, maandenlang tot diep in de nacht soms, en steeds draaide het op ruzie uit. We maakten diverse afspraken om alleen massages te doen om zo langzaam op te bouwen, maar uiteindelijk wees ze me toch altijd af. Ik heb voorgesteld om samen professionele hulp te zoeken, maar dat wil ze niet. Ik heb me er op een gegeven moment bij neergelegd, we hadden drie kinderen en grote taken voor de opvoeding, en ik heb al die tijd de eenrichtingsseks voor lief genomen. Ik voel me vaak eenzaam en machteloos. Ik wil haar niet kwijt, maar aan de andere kant wil ik tweerichtingsverkeer in de seks en zij is niet geïnteresseerd. Ik wil haar lichaam beminnen, maar ik mag haar niet aanraken. Ik overweeg om een andere vrouw te zoeken, al is het alleen maar voor de seks.

Op een droogje

Beste Op een droogje,

Uw vrouw stelt zich niet erg coöperatief op om de seksproblematiek aan te vatten. Blijkbaar heeft zij totaal geen animo voor seks met u. Nu niet en in het verleden ook niet. Zoiets trekt een heel zware wissel op een huwelijk. Als u er zeker van bent dat u alles geprobeerd hebt om haar tot prettige seks te verleiden, terwijl zij u bleef afwijzen (en het hulpverleningsgilde erbij), dan moet u zich maar eens buiten de deur gaan oriënteren wat er nog meer te beleven valt. Het geldt in dit soort gevallen als correct om de plannen mee te delen aan uw vrouw. Men dient zich transparant op te stellen in het huwelijk. In uw situatie lijkt me dat zinloos, omdat zo’n mededeling het hele verdere gezinsleven nodeloos onder druk zet, en uw vrouw er ook niet bereidwilliger van zal worden. Uw vrouw moet zich hebben gerealiseerd dat dit gevaar bestaat. Wie weet heeft ze begrip voor een buitenechtelijke escapade, en zwijgt ze als ze iets vermoedt. Wie weet lukt het u niet of deinst u alsnog terug, zodat alles bij het oude blijft. U loopt de kans dat uw vrouw bij eventuele ontdekking woedend wordt, u buiten zet en een echtscheiding aanvraagt. Maar misschien is dat tegen die tijd niet zo erg? Uw kinderen van 19 en 17 zijn in ieder geval oud genoeg om de vader-kind-verhouding hier niet door te laten aantasten. De jongste schiet ook al een eind op.

Zoek geen vrouw alleen voor de seks. Dat lukt niet. Seks leidt tot intimiteit, en voor u het weet zit u tot over uw oren in een hartstochtelijke liefdesaffaire. Het is gevaarlijk, maar vergeleken met het vooruitzicht nog dertig, veertig jaar getrouwd te zijn met een vrouw die nooit geanimeerde seks met u heeft gewild, lijkt zo’n sprong in het ongewisse toch te prefereren. Anders hebt u wel erg veel gemist in uw leven.

Artikelen in Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. nederlander in het buitenland schrijft

  Die mevrouw is mogelijk misbruikt als kind en wil/kan daar niet over praten? Zo klinkt dit heel erg. Toch a.u.b. naar een sexuoloog/psycholoog, want anders gaat uw huwelijk naar de knoppen.

 2. Ollie schrijft

  Beste,
  Hier idem hetzelfde verhaal, geen kinderen maar ontzettend veel gevreeën tot een jaar of 36.
  Inmiddels 10 jaar droog en bijna 1x in 2007 omdat ik het zou willen, hebt bedankt. Er is maar 1 oplossing en dat is scheiden.
  Duikt in de badkamer om om te kleden, heeft schaamte maar wil er ook niets aan doen verder.
  Hoe lief en hoe kwaad ook! Scheiden..

  Beter dan maar alleen en afwachten wat weer op je pad komt, de liefde houdt niet op bij 1 vrouw en je moet afwegen of er wel liefde is, ik denk gewenning.
  Het is wel erg spijtig maar als intimiteit er niet meer is en je ziet om je heen dat het ook anders kan (gras bij een ander altijd groener natuurlijk) is de oplossing vertrekken.
  Vreemdgaan is geen optie.

  Komt tijd, komt raad!

  Ollie

 3. Ger schrijft

  ‘Mijn vrouw en ik waren allebei ‘de eerste’ voor elkaar’

  En daarom moet men dus, bij uitstek in de studententijd, “alles neuken wat los en vast zit”. Ten eerste, ter oriëntatie, ten tweede, mocht het later toch in de soep lopen zoals het verhaal hierboven beschrijft, dan heeft u minder spijt en maakt het eigenlijk ook allemaal veel minder uit. Dit geldt uiteraard voor mannen én vrouwen. Ik heb medelijden met deze man die maar 3 keer in zijn leven seks heeft gehad.

  Ps: Ik weet overigens niet of ik het woord ‘neuken’ mag gebruiken van Beatrijs. Maar ik vond het persoonlijk wel gepast in deze studentikoze context.

 4. Suzanne schrijft

  @Ger. Als dit stel na 3 x seks 3 kinderen heeft, snap ik wel dat die vrouw geen seks meer wil. En wat een rare aanname, dat als je met veel mensen naar bed bent geweest, dat het dan niet meer erg is als je partner geen seks meer wil…Sommige HTML is toegestaan