Spring naar inhoud


Vriendin mag niet naar bruiloft

Beste Beatrijs,

Binnenkort gaat mijn jongste broer trouwen (op traditionele wijze). Het huwelijk voltrekt zich ’s middags met aansluitend een receptie en ’s avonds is er een diner voor 35 mensen. Een van mijn oudere broers heeft momenteel geen verkering en heeft het aanstaande bruidspaar gevraagd of hij zijn beste vriendin mag meenemen. Hij kent deze vriendin al 20 jaar en wij – de familie – komen haar ook altijd tegen op verjaardagen en andere bijzondere dagen. Geen onbekende van de familie dus, en een nette dame. Het aanstaande bruidspaar heeft echter te kennen gegeven dat zij niet welkom is op hun huwelijk. Zij willen alleen intieme familie en vrienden bij het diner. De aanstaande bruid kent de beste vriendin van mijn oudere broer niet en mijn jongere broer kent haar wel, maar ‘heeft niets met haar’. Mijn oudere broer voelt zich gekwetst door deze afwijzing en heeft gezegd dat hij dan zelf ook niet naar de bruiloft komt. Hierover is mijn moeder (en ikzelf trouwens ook) weer zeer verdrietig. Een bruiloft hoort toch voor de hele familie een feest te zijn? Op deze manier gaat de lol er voor ons af.

Kortom, mijn vraag is hoe de etiquette eruit ziet voor het uitnodigen van gasten. Als je wordt uitgenodigd voor een bruiloftsdiner, is het dan vanzelfsprekend dat je een partner mag meenemen? En kan dat alleen een partner zijn in de zin van iemand met wie je getrouwd bent of een relatie hebt?

Wie hoort erbij en wie niet?

Beste Wie hoort erbij,

Iemand die als familielid of dichtbije vriend(in) voor een bruiloftsdiner wordt uitgenodigd mag een partner meenemen – waarbij er geen restricties gelden in de trant van ‘maar je moet wél regelmatig met die persoon in bed liggen’. Mensen mogen zelf bepalen hoe ze het begrip ‘partner’ invullen en wie ze in die rol willen casten. Bij een diner van 35 man is het overigens onbestaanbaar dat een bruidspaar voor alle 33 aanwezigen even diepgaande gevoelens van verbondenheid koestert. Er zitten altijd wel een paar lui tussen met wie bruid of bruidegom ‘niets hebben’.

Uw oudere broer is volledig gerechtvaardigd om een goede vriendin van hem mee te nemen, eentje die nota bene al 20 jaar een bekende van de familie is. Hiertegen bezwaar maken is kleinzielig en inderdaad beledigend. Terecht heeft uw oudste broer zijn wegblijven aangekondigd. De enig mogelijke uitweg uit deze impasse is een bliksemsnelle retirade van het bruidspaar: ‘Sorry voor onze onnadenkendheid, het is allemaal een misverstand, natuurlijk is Eloïse meer dan welkom, en kom alsjeblieft allebei.’ Hopelijk laat deze reactie niet te lang op zich wachten.

Artikelen in Broers en zussen, Bruiloft.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan