Spring naar inhoud


Vriendin blijkt wappie

Beste Beatrijs,

Een heel goede vriendin van mij wil zich niet laten vaccineren. Ik heb dat inmiddels wel gedaan. We hebben afgesproken dat dit verschil bestaansrecht heeft en laten dit onderwerp dan ook rusten. Probleem is dat alles wat we verder nog bespreken via omtrekkende bewegingen toch weer uitkomt op de verloederde farmacie, de kranten die niet deugen, het omgekochte journaal, het giftige onderwijs, de criminele banken enzovoort. De integriteit van om het even wie of wat wordt in twijfel getrokken. Ik weiger die heilloze discussies en sta bij haar nu te boek als ‘niet kritisch’, iets wat ik volgens haar vroeger toch wel was. Langzamerhand loop ik op eieren en na een bezoek ben ik uitgewrongen. Een vriendschap van bijna vier decennia dreigt te stranden. Wat kan ik nog?

Verzuurde vriendschap

Beste Verzuurde vriendschap,

Dit is een schoolvoorbeeld van ‘uit elkaar groeien’. Voor een vriendschap is een minimaal gemeenschappelijke sfeer van denken en opvattingen nodig. Als de manieren om tegen de wereld aan te kijken al te zeer uit elkaar gaan lopen, verdwijnt de basis voor een vriendschap. Perfectie parallellie hoeft niet, maar zoals u het beschrijft kunt u met uw vriendin nauwelijks nog ergens over praten zonder dat dit tot meningsverschillen (botsingen, conflicten) van ideologische aard leidt.

U strompelt door een mijnenveld en moet er voortdurend op verdacht zijn dat er niet ergens iets explodeert. Daar is natuurlijk geen lol aan, dat is alleen maar vermoeiend. Er zit niets anders op dan afstand nemen van deze vriendin. Waarschijnlijk krijgt zij van haar kant ook steeds meer moeite met u. U kunt haar niet meer volgen, maar zij zal u ook niet meer begrijpen. Het is heel spijtig, maar ook op gevorderde leeftijd kunnen mensen radicale veranderingen doormaken, waardoor ze hun naasten van zich vervreemden. U zult zich erbij moeten neerleggen dat behalve misschien op het meest oppervlakkige koetjes en kalfjes niveau deze vriendschap voorbij is.

Artikelen in Corona, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. J.L. schrijft

  Ik weet niet of de briefschrijfster zelf het tendentieuze woord “wappie” gebruikt heeft of dat Beatrijs dit in het redigeren eraan heet toegevoegd. Ik vind het gebruik van dit woord (en bijvoorbeeld ook “complotdenken”) polariserend

  Ikzelf zit ook te tobben over het feit dat de band met één van mijn beste vrienden het laatste jaar aan het scheuren is om redenen die de briefschrijfster noemt.

  Punt is dat er genoeg redenen zijn om, wat de vriendin van de briefschrijfster gedaan heeft, om kritische vragen te stellen. Ik ben bang dat ze alleen een stuk minder kritisch was bij het vinden van antwoorden en daar vervolgens op een erg ongenuanceerde manier over is gaan praten.

  Illustratief voor bovenstaande is dat er begin 2020 signalen waren dat het Covid-19 virus niet op een dierenmarkt van vleermuis op mens was overgesprongen, maar uit een viruslaboratorium in Wuhan is ontsnapt. Dat zegt nog niet meteen dat dit een feit is en ik vond het dan ook frappant dat dit meteen door de pers wordt weggezet als complottheorie (ik zie geen duister plan) en dat mensen (waaronder wetenschappers) die deze hypothese plausibel achtten meteen een wappie zijn en berichten hierover van social media verwijderd werden. Van dat laboratorium was toen al gewoon bekend dat er “gain of function”-onderzoek gedaan werd naar coronavisussen. Nu, een jaar later, wordt deze hypothese zelfs in het Amerikaans congres onderzocht en door de pers verslag over gedaan.

  Het had de briefschrijfster gesierd als zich wat meer begripvol-kritisch had opgesteld zonder daarbij meteen te oordelen. Helaas heeft deze houding mijn vriendschap niet kunnen redden.

 2. christiine schrijft

  Ik vind t best wel jammer dat je het stukje begint met : ” vriendin blijkt wappie” waardoor je duidelijk maakt dat je zelf ook niet meer onafhankelijk denkt… want je bent gaan geloven in t niet gecensureerde verhaal.. en de manier waarop complodenkers naar voren worden geschoven….I.p.v. je daarbij aan te sluiten omarm je dat wat gangbaar is en door de meeste mensen omarmt wordt.Ik denk niet dat je beseft hoe t is voor andersdenkenden in deze tijd van censuur, hoe mensen die anders denken worden gecensureerd.Ook is er iets heel raars aan de hand.sommige mensen hebben er misschien al wel twintig jaar onderzoek opzitten en veel dingen aan zien komen..Nu is er een nieuwe beweging die ik in sommige gevallen zie als anti propaganda waar de naam van de werkelijke complotdenker die goed onderlegd is wordt zwartgemaakt door een stel niet al te slimme types op elk forum te laten verschijnen (vaak met de nodige grammaticale bloopers)Ik vermoed dat dit expres gebeurt…waardoor mensen die werkelijk goed hebben nagedacht op 1 hoop worden gegooid met de anti propaganda beweging…..Ik vind sowieso t woord “wappie”” heel discriminerend en niet kunnen.

 3. Janna schrijft

  Beste Christine,

  ‘Vriendin blijkt wappie’ is een redactioneel commentaar. Enkel de brief is van mijn hand.

 4. richard schrijft

  De antwoorden zijn niet te volgen.

  Vaccinweigeraars op gronden van complotten en argumenten van de briefschrijfster zijn wel degelijk domme wappies. Alle argumenten zijn bewezen onderuit gehaald met als enig resultaat dat de bewijzen ook weer ter discussie worden gesteld. Gebed zonder end. Zonder enig bewijs van hun kant helaas.
  Iedereen kan zien dat de vaccins helpen. Net als bij de mazelen, HPV, polio, hepatitis enz. die allemaal graag worden opgehaald bij een vakantie.
  Wat ik altijd mis in een complotverhaal: wat is het doel en nut van het complot in kwestie? ‘Ons’ eronder houden en monitoren, geld afpakken? Dat kan veel makkelijker zonder complot….

 5. Sanne schrijft

  Een vervelende situatie voor de vriendinnen. Ikzelf heb ook een andersdenkende vriendin maar wij houden de vriendschap nog steeds in stand. Nu zij geprikt is kan ik dicht naast haar lopen. We pakken een terrasje, wandelen en kletsen wat bij. Zo ook met een ander groepje vriendinnen van me. De helft is voorstander. Gaat nog steeds goed. De geprikten voelen zich nu veilig dus we knuffelen elkaar weer.

 6. S. Nappie schrijft

  Het zijn mensen als Richard hierboven die zonder zelf onderzoek te hebben gedaan iets ongenuanceerds napraten als ‘alle argumenten zijn bewezen onderuit gehaald’. Welke argumenten dan? Welk bewijs? En iemand voor gek (wappie) uitmaken is wel de makkelijkste manier om geen inhoudelijke discussie aan te hoeven gaan. Terugkomend op de vraagstelling. Mijn ervaring is dat je het onderwerp beter kunt vermijden als dit tot verwijdering met familie leidt. Agree to disagree is ook een optie. Familie is belangrijker dan een verschil van mening op 1 vlak.Sommige HTML is toegestaan