Spring naar inhoud


Verplicht op kerstbezoek

Beste Beatrijs,

Mijn man heeft al zijn hele volwassen leven een hekel aan Kerstmis. Toch gingen we altijd gewapend met recepten, wijn en zorgvuldig uitgezochte cadeaus op bezoek bij onze ouders op eerste en tweede Kerstdag. Voor dit jaar wilde hij eens wat anders en we hebben een vakantie geboekt voor ons en onze twee dochters in de kerstperiode. Mijn ouders vonden het geen punt, maar mijn schoonouders zijn ontzettend kwaad geworden. We hadden moeten beseffen hoe belangrijk Kerst voor hen was (ze zijn niet religieus) en met onze misselijke actie hebben we Kerstmis voor hen verpest. Bovendien hadden we ze eerder op de hoogte moeten stellen van onze plannen – we hebben de reis geboekt in september maar pas eind oktober verteld dat we niet kwamen. Mijn man zag namelijk een beetje op tegen hun reactie, al hadden we niet gedacht dat het zo ernstig zou worden opgevat.

Hebben wij er inderdaad verkeerd aan gedaan door Kerstmis op deze manier te omzeilen? En is er een termijn waarbinnen afzeggen echt niet meer kan?

Verplicht op kerstbezoek

Beste Verplicht op,

Het is uw goed recht om voor Kerstmis andere plannen te maken dan het traditionele familiebezoek. (Schoon)ouders horen dan te zeggen: ‘Goed idee! Leuk voor jullie, veel plezier!’ Dit voornemen eind oktober aankondigen lijkt me een uitstekende termijn, dan hebben de (schoon)ouders nog zeven weken de tijd om iets anders te verzinnen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen overwegen om een paar alleenstaande vrienden of familieleden uit te nodigen voor het eten. Wie weet krijgt hun kerstviering dan ook een nieuwe, verrassende impuls.

Artikelen in Feestdagen, Ouders en volwassen kinderen, Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Heleen schrijft

    Zou ‘kerst lekker thuis met je eigen gezin willen doorbrengen’ ook een geldige reden zijn om het verplichte familiebezoek eens over te slaan? Of moet je een échte reden, zoals een reeds geboekte vakantie, hebben om niet te hoeven gaan?Sommige HTML is toegestaan