Spring naar inhoud


Verplicht kerstbuffet met collega’s

Beste Beatrijs,

Dit jaar organiseert ons bedrijf (ongeveer 200 personeelsleden) een kerstbuffet op een zaterdagavond in een snelwegrestaurant. Het eten is gratis, alle drankjes zijn voor eigen rekening, ook frisdrank en mineraalwater. Partners van werknemers zijn ‘van harte welkom voor het buffet tegen 60 euro per persoon exclusief drankjes’. Ik heb toch al weinig zin om na een week hard werken, mijn vrije zaterdagavond door te brengen met collega’s die ik veel meer zie dan mijn eigen gezin. Maar word ik dan ook nog geacht bij te betalen? Ik vind 60 euro per partner buitensporig voor een bordje buffeteten. Als ik mijn vrouw meeneem, komt daar ook nog 25 euro bovenop voor de oppas die we moeten regelen. Breek ik een fatsoensregel als ik thuisblijf? Het is overigens taboe om af te zeggen, dus ik zal een goede smoes moeten verzinnen.

Prijzig kerstbuffet

Beste Prijzig,

Een traktatie die geen traktatie is. Als de directie zo nodig iets in de kerstsfeer moet organiseren voor het personeel, dan kunnen ze een borrel geven op een werkdag, vanaf 16.00 tot 18.00 uur. Kerstpakketten of, nog beter, kerstgratificaties uitdelen kan ook. Maar nooit verplichten ze de werknemers om hun vrije zaterdagavond in te leveren, en het is ronduit gierig om de werknemers te laten betalen voor hun drankjes.

U kunt zonder bezwaar afzeggen, met de mededeling dat u die dag dringende bezigheden elders hebt. Als men u vraagt wat dat dan wel mag zijn, dan antwoordt u dat u die avond wordt verwacht op de verjaardag van uw oude moeder / vader / schoonmoeder / schoonvader/ lievelingstante/ lievelingsoom. En u zegt luchtigjes: volgend jaar beter. Natuurlijk is volgend jaar diezelfde persoon weer jarig, dus blijft het excuus geldig.

Artikelen in Collega's, Feestdagen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henk F. schrijft

  Je bent nooit te oud om te leren. Ik ben 84 jaar en weet nu dat mijn kinderen een ouderwetse opvoeding hebben gehad. En voor zover ik kan nagaan mijn kleinkinderen ook. Maar ja, het was wel eigentijds.

  Maar niet getreurd. Mijn achterkleinkind(eren) (de eerste is er al) heeft/hebben kans moderne manieren aangeleerd te krijgen, mede dank zij Beatrijs. Wanneer hun ouders niet zoals wij, de 10 leefregels proberen na te leven en door te geven aan hun kroost, leert die generatie niet “Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste” maar “Als het je uitkomt lieg je maar”. Goed voorgaan doet goed volgen.

 2. PB schrijft

  Ik zou er niet omheendraaien en geen smoesjes verzinnen.
  Gewoon de waarheid vertellen die je zelf hebt omschreven. Te duur en geen zin.

  En vooral NIET gaan.

  Op mijn afdeling is het gebruikelijk om dergelijke zaken op vrijdagmiddag te regelen, mijn vaste vrije middag. Ondanks het feit dat het geheel gratis is zeg ik meestal beleefd af, zonder opgaaf van reden.Sommige HTML is toegestaan