Spring naar inhoud


Verouderde verjaardagskalender

Beste Beatrijs,

Sinds drie jaar heb ik een relatie met een man van 48 met wie ik niet samenwoon. Op zijn toilet hangt een verjaardagskalender met namen van familieleden, vrienden en kennissen. Met veel van deze mensen heeft hij geen contact meer (sommigen zijn zelfs allang overleden). Wat mij stoort is dat er ook namen van zijn twee ex-vriendinnen en hun familieleden op staan, terwijl hij hen nooit meer ziet of spreekt. Een voorstel om een keer een nieuwe kalender op te hangen, namen op te schonen, en hierop ook de namen van enkele van mijn directe familieleden te zetten wordt afgewimpeld. Ik heb geen zin om telkens naar de namen van zijn exen en hun familie te moeten kijken als ik van zijn toilet gebruik maak. (Gelukkig staat mijn naam wel op de kalender!)

Sporen van exen

Beste Sporen van exen,

U woont niet samen met uw vriend, dus u kunt zich beter niet met zijn huisinrichting bemoeien. Neemt u alstublieft geen aanstoot aan zijn verjaardagskalender! Oké, er staan allerlei mensen op die overleden zijn of met wie hij geen contact meer heeft, maar de kalender bevat de neerslag van zijn verleden, namelijk de namen van degenen die eens belangrijk voor hem waren. U ergert zich hieraan, maar die mensen maken nu eenmaal deel uit van de autobiografie van uw vriend. De kalender weggooien of vervangen is voor uw vriend hetzelfde als zijn verleden in de vuilnisbak gooien. Het is toch helemaal niet erg om op de wc te bedenken dat het vandaag de verjaardag van Moeder of Oma zou zijn geweest? U hebt er toch geen last van als uw vriend via een verjaardagsdatum even denkt aan een van zijn exen of aan iemand die eens een vertrouwd lid van zijn ex-schoonfamilie was?

De niet meer actuele verjaardagskalender is in al zijn vergeefsheid een subtiel aandenken aan het verleden, en voor de doden die erop staan vormt het een klein eerbetoon: die zijn nog niet helemaal vergeten. Probeer de poëzie van de verlopen verjaardagskalender in te zien, wees blij dat u er zelf op staat en zaag uw vriend er niet langer over door.

Artikelen in Liefde en relaties, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan