Spring naar inhoud


Man noemt naam ex

Beste Beatrijs,

Tot mijn ergernis noemt mijn man mij na vier jaar huwelijk nog steeds af en toe bij de voornaam van zijn ex. Hij heeft geen goede band met zijn ex; ze spreken elkaar zelden of nooit. Ook heeft hij geen last van beginnende dementie. Als ik hem op zijn vergissing wijs, dan zegt hij dat ik het niet goed gehoord heb, want de namen lijken enigszins op elkaar. Doordat er laatst iemand bij zat die het ook hoorde, weet ik dat het echt zo is en dat ik me het niet verbeeld. Het stoort me dat hij mij met z’n ex verwisselt.

Zo heet ik niet!

Beste Zo heet ik,

Het komt wel vaker voor dat mensen de namen van intimi verwisselen. Zussen, geliefdes, ex-geliefdes, vriendinnen zitten dicht bij elkaar in de cognitieve ruimte. De hersenen halen even het verkeerde labeltje tevoorschijn, maar uw man weet heus wel wie wie is. Als de namen van u en uw voorgangster veel op elkaar lijken, is een verspreking helemaal snel gemaakt. Die hoeft niet freudiaans te zijn. Uw man geeft verder geen blijk van gehechtheid aan of terugverlangen naar zijn ex. Dan moet u er maar niet te veel achter zoeken. Blijf hem rustig verbeteren, als hij de verkeerde naam gebruikt. Misschien slijt uw naam er tezijnertijd toch nog in, maar misschien ook niet, als uw man aanleg voor verstrooidheid heeft of überhaupt moeite met namen. Zolang uw man u nog geen ‘Mama’ noemt, is er geen reden tot zorg.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Exen, Liefde en relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan