Spring naar inhoud


Verongelijkte huisvriend

Beste Beatrijs,

Ik (man, 38 jaar) woon samen met mijn vriendin en onze kinderen van een en drie. Ik heb ook een goede vriend die geregeld onaangekondigd bij ons langskomt. Ik kook graag en ik vind het prima als hij blijft eten. Laatst was hij er weer op een doordeweekse avond. Punt was alleen dat ik best moe was na mijn werkdag, het koken en de kinderen naar bed brengen. Ik was dus niet al te veel met hem aan het praten. Toen er een andere vriend belde met de boodschap dat hij ontslagen was, zat ik te lang aan de telefoon. Dat is niet netjes maar ik kon dat gesprek moeilijk afkappen. Vervolgens werd hij boos op mij dat ik hem geen aandacht gaf, terwijl mijn vriendin uit beleefdheid met hem het gesprek gaande hield. Ben ik tekort geschoten?

Te weinig aandacht

Beste Te weinig aandacht,

Uw huisvriend nodigt zichzelf met regelmaat uit door onverwacht langs te komen zo omstreeks het avondeten. Dat is allemaal heel gezellig en het is ook bijzonder sympathiek van u en uw vriendin om hem zo gastvrij te ontvangen, maar de huisvriend mag verder natuurlijk geen eisen stellen.

Hij breekt ongevraagd in in uw huishouden. Heel mooi dat u hem terwille bent, maar als hij zomaar komt binnenvallen betekent dat niet dat u uw gewone dagelijkse leven in de pauzestand moet zetten om hem te entertainen. Een gewoonte van spontaan langskomen kan alleen goed gaan, wanneer de bezoekende partij zich voegt in de dagelijkse routine van het betreffende huishouden. In uw geval bestaat die routine uit eten koken, de kinderen naar bed brengen en opruimen. Tussendoor onderhoudt u zich met de bezoeker en als er wordt opgebeld met een noodkreet, besteedt u daar gepaste aandacht aan.

Er zijn twee soorten gastvrijheid. Bij de ene is er een afspraak gemaakt en mogen gasten rekenen op de onverdeelde aandacht van gastheer/vrouw. Bij de andere lopen bezoekers informeel binnen, worden hartelijk ontvangen en voorzien van versnaperingen, maar de ontvangende partij gaat intussen door met de dingen die op dat tijdstip moeten gebeuren. Uw huisvriend had geen enkele reden voor verongelijktheid. Als hij zich een ware huisvriend had betoond, zou hij zich tijdens uw telefoongesprek verdienstelijk hebben gemaakt met afwassen of koffie zetten. Hij mag allang blij zijn dat u elke keer weer een bord warm eten voor hem improviseert.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan