Spring naar inhoud


Verjaardagen combineren

Beste Beatrijs,

Wij, een druk gezin met vier kinderen, vinden het vieren van verjaardagen steeds meer een last. Mijn man en ik hebben een gestaag uitdijende familie van opa’s, oma’s, ooms en tantes en verder nageslacht die verspreid over het land wonen en verwachten dat we elke verjaardag vieren en bezoeken. Ook als die vlak na elkaar vallen. Onze planning met het gezin en een eigen bedrijf laat dat niet altijd toe. We willen graag gedoe voorkomen in de trant van ‘ze komen wel bij jou en niet bij mij’.

Al met al overwegen we om de verjaardagen in ons gezin in één keer tegelijk te vieren, bijvoorbeeld op een zomers tuinfeestje met allerlei lekkers op de barbecue. Hoe brengen we deze boodschap het beste over en hoe kunnen we het bezoek van familieverjaardagen beperken zonder dat dit scheve ogen geeft?

Te veel verjaardagen

Beste Te veel verjaardagen,

Prima idee om voor uw eigen gezin af te stappen van afzonderlijke verjaardagen met familiebezoek en in plaats daarvan één keer per jaar een zomers tuinfeest te geven. Dit voornemen kunt u aan iedereen rondmailen of appen. Tip: noem het geen ‘gezamenlijk verjaardagsfeest’, anders voelt iedereen zich gedwongen om voor al uw gezinsleden cadeautjes mee te nemen. Noem het een zomers familiefeestje of familiebarbecue.

Wat de vele verjaardagen in uw familie betreft: u hoeft die zeker niet allemaal af te lopen. Het zijn er gewoon te veel. U hebt een groot gezin en een eigen bedrijf, dus het is logisch dat u niet voortdurend tijd kunt vrijmaken om het hele land door te reizen voor een verjaardag. Kies met beleid uit waar u naartoe gaat en welke u overslaat. Sommige zijn belangrijker dan andere. Op de verjaardag van uw ouders of schoonouders zult u niet willen ontbreken. Maar verjaardagen van kleine kinderen of neven of nichten zijn minder urgent. Bovendien hoeft u niet altijd voltallig te komen opdraven. Soms kan uw man zonder u gaan, al dan niet met een of meer kinderen. Een andere keer kunt u alleen gaan, al dan niet met een of meer kinderen. Of u gaat gewoon helemaal niet, als het niet uitkomt. U bent zelf de baas over uw tijd. U kunt altijd afzeggen bij de jarige: ‘Sorry, het komt niet uit deze keer, we zien je een andere keer wel weer’.

Artikelen in Familie, Verjaardag.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Elsbeth schrijft

    Goede tip. Alleen: ik zou het gezamenlijke feest toch het verjaardagsfeest noemen. Anders denkt men misschien dat dit feest er is naast de aparte verjaardagen. Dus eentje extra :-)Sommige HTML is toegestaan