Spring naar inhoud


Uithuizigheid

Beste Beatrijs,

Sinds mijn man een jaar geleden met pensioen is gegaan, hebben we steeds onenigheid over het feit dat ik nog wel eens weg ben. Zijn grote hobby was motorrijden, maar helaas lukt dat niet meer. Zelf zing ik bij twee koren en in de winter is het met diverse optredens extra druk. In de zomer vermaakt hij zich wel beter, maar toch is hij vaak humeurig als ik naar een koorrepetitie ga of naar een koffieafspraak met een vriendin. Die terugkerende strubbelingen vind ik heel vervelend. Toen ik vroeg of hij soms wilde dat ik ophield met zingen, ontkende hij dat en zei dat we onze eigen gang maar moesten gaan, maar dat we dan uit elkaar zullen groeien. Ik zei dat we daarvoor niet getrouwd zijn en dat we ons best moeten doen om het samen fijn te houden. Hoe kunnen we hier uitkomen?

Na het pensioen

Beste Na het pensioen,

Stellen die een vol leven leiden met eigen activiteiten groeien niet uit elkaar. Integendeel, ze zijn lekker bezig en als ze thuis komen hebben ze elkaar ’s avonds bij het eten of op de bank iets te vertellen. Het huis uitgaan om individueel iets leuks of zinnigs te doen brengt zuurstof in een relatie. Een huwelijk wint daarmee aan levendigheid. Dit in tegenstelling tot een echtpaar dat 24/7 bovenop elkaar zit en al gauw zonder gespreksstof zit.

Het siert uw man niet om te mokken als u activiteiten onderneemt waar u plezier aan beleeft. Hij zou zich voor zijn vertier niet afhankelijk van u moeten maken. Hij zal iets moeten bedenken hoe hij zijn verveling kan tegengaan. Een bridgecursus is een goede eerste stap. Als hij het onder de knie heeft, kan hij lid worden van een bridgeclub. Behalve cursussen volgen op alle mogelijke gebieden valt te denken aan:

– een hond nemen om drie à vier keer per dag uitlaten. Een hond geeft lichaamsbeweging en de eigenaar komt andere hondenbezitters tegen om een praatje mee te maken
– iets in de sfeer van lesgeven of consultancy in het verlengde van zijn werk
– oppassen op kleinkinderen indien aanwezig
– vrijwilligerswerk: bij sportclubs voor de jeugd, natuur- en milieuorganisaties, bij de kerk, anderstaligen Nederlands leren, chauffeursdiensten voor ouderen
– bij een (sport)club gaan: wandelen, fietsen, politieke partijen, boeken, film.

Er is genoeg te verzinnen voor uw man om decennia lang iets omhanden te hebben. Bespreek dit met hem en dring erop aan dat hij ervoor zorgt om elke dag iets in zijn agenda te hebben staan. Hij zal reuze opknappen van meer structuur in het dagelijks leven. En plan zelf een leuk reisje voor u beiden ter wille van de echtelijke saamhorigheid.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria Helena schrijft

  Deze strubbelingen hoeven niet eens buitenhuis activiteiten betreffen. Mijn man vindt het heerlijk om de hele vrije dag voor de buis te hangen. Ik heb hobby’s en zit in mijn eigen kamer te schilderen, te tekenen en lezen met muziek erbij. Dat vindt mijn man ongezellig en daar komt regelmatig gezeur over. Tja, het probleem is inderdaad dat ze geen echte hobby hebben en de partner nodig hebben ter vermaak en gezelligheid. Ik heb geen zin in de hele dag de tv op de achtergrond.

 2. Wil schrijft

  Graag wil ik als man toch even reageren.
  Ik ben net zoals mijn vrouw gepensioneerd.
  Ook ik heb wel eens wat onenigheid gehad over de activiteiten van mijn vrouw. Ik kan me best vermaken als ik alleen thuis ben en ik heb er ook geen enkele moeite dat mijn vrouw vaak van huis is.
  Maar op een gegeven moment werd het steeds moeilijker om eens met z’n tweeën een dagje uit te gaan.
  Er was altijd wel iets waardoor het niet kon. Vrouwlief had een vergadering, moest met haar zus naar de dokter, moest op excursie enz. enz.
  Op een dag heb ik haar een mail gestuurd om een afspraak te regelen zodat we weer eens gezellig een dagje weg konden.
  Ze snapte het en sinds die dag overleggen we vaker en vertellen we elkaar over toekomstige activiteiten zodat ik niet een uitje plan als zij net op die dag een vergadering of zoiets heeft en omgekeerd.
  In plaats van allerlei activiteiten te verzinnen voor de man, is het misschien beter om het gezeur vóór te zijn en met elkaar te praten.

 3. CH schrijft

  Ik (vrouw) ben het eens met Wil. Wil je je relatie goed houden dan leef je dus niet als twee huisgenoten met allebei (of één van beiden) een volle agenda. Onderneem samen leuke dingen en beschouw de man of vrouw bij je thuis niet als vanzelfsprekend. Natuurlijk moeten beide partners zich daarnaast ook zelf kunnen vermaken.

 4. Truusje schrijft

  Wij, gepensioneerd, maken echt elke dag afspraken. Hoe zit jouw dag er uit, waar heb je zin in, hoe voel je je, wie doet de hond.
  Ik, vrouw, noem wat ”dingen voor ’t nut van ’t algemeen’, zoals ik dat noem. Koken, boodschappen, hh werk.
  En verder doen we waar we zin in hebben, met elkaar of ieder voor zich. Het was even wennen, maar nu is het heerlijk.Sommige HTML is toegestaan