Spring naar inhoud


Toekomstbestendig familieportret

Beste Beatrijs,

Voor het 50-jarig huwelijksfeest van onze ouders willen we met de hele familie een familieportret laten maken. De vraag is alleen of de vriend (21) van mijn dochter (18) ook op de foto moet. Hij is regelmatig aanwezig bij familiebezoekjes en verjaardagen en hun relatie houdt inmiddels al weer drie jaar stand. We willen niemand voor het hoofd stoten, maar als in de nabije toekomst onverhoopt toch een einde komt aan de relatie, kan het familieportret een nare bijsmaak krijgen. Wat vindt u?

Met of zonder aanhang?

Beste Met of zonder aanhang,

Zet gewoon iedereen op de foto! Sluit niemand uit op grond van ‘te jong’ of ‘nog niet getrouwd’ of ‘misschien binnenkort weer vertrokken’. Een familiefoto is per definitie een momentopname. Ook het stevigste huwelijk van een ander familielid dat al 25 jaar duurt kan toch ineens volgend jaar afgelopen zijn. En dan zit de familie met een staatsiefoto, waarop ex-schoonzoon Guus in volle glorie zit te glimmen, terwijl hij een half jaar na dato ervandoor is gegaan met zijn fysiotherapeute.

Er valt geen toekomstbestendige familiefoto te maken die tot in lengte van dagen zijn geldigheid behoudt. Laat iedereen die op dit moment belangrijk is meedoen, met inbegrip van het jongmens, als hij tenminste wil. De tijd leert vanzelf wie er buiten het kader zal komen te vallen. Dat is helemaal niet erg. Toekomstige generaties zullen zich afvragen wie die onbekende is op de familiefoto en daar kan dan een mooi verhaal over worden verteld.

Artikelen in Huwelijksjubileum.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan