Spring naar inhoud


Te veel gegadigden voor diploma-uitreiking

Beste Beatrijs,

Binnenkort is de diploma-uitreiking van mijn bachelor aan de universiteit. Ik mag hier mensen voor uitnodigen en ik vraag me af wie ik zal vragen. Andere studenten nemen ongeveer vier gasten mee: ouders en hun vriend(in), als ze die hebben, of broer/zus. Nu zijn mijn ouders gescheiden met allebei weer een nieuwe relatie. Verder heb ik een vriend, die ook gescheiden ouders heeft (met ook beiden een nieuwe relatie). En dan zijn er de broers en zussen van mij en mijn vriend. De vader van mijn vriend hamert er al lange tijd op dat ik hem hoor uit te nodigen. Hij vindt zelfs dat schoonouders eerder voor een diploma-uitreiking uitgenodigd dienen te worden dan eigen broers en zussen. Wat vindt u hiervan? Hoeveel mensen neem ik mee en wie komt eerder in aanmerking?

Veel supporters

Beste Veel supporters,

Houd in gedachten dat de uitreiking van een bachelor-diploma niet een heel bijzondere gebeurtenis is. Op het HBO is een bachelor het einddiploma, maar op de universiteit is het niet meer dan een tussenstap op weg naar het halen van een masterdiploma. De master halen, het afstuderen, is de echte mijlpaal.

Lang niet alle studies voorzien in aparte, persoonlijke praatjes bij de uitreiking van bachelor-diploma’s. Soms stelt de plechtigheid niet meer voor dan in een zaal met honderd studenten naar voren geroepen worden en een handtekening zetten. Als het er bij uw studie zo aan toe gaat, is het niet de moeite waard om daar mensen voor uit te nodigen, zelfs uw ouders niet. Als er wel persoonlijke praatjes worden gehouden door de scriptiebegeleider of de mentor, is dat natuurlijk leuk voor ouders om mee te maken. Ik raad u aan om de andere studenten na te volgen en uw groepje genodigden zeer beperkt te houden: alleen uw ouders (zonder nieuwe aanhang) en uw vriend. Broers en zussen hoeven niet. Ouders, broers en zussen van uw vriend hoeven ook niet. Zeg tegen iedereen die u moet teleurstellen dat de plechtigheid betrekkelijk onbelangrijk is, dat er geen ruimte is in de zaal en beloof nieuwe kansen voor wanneer u afstudeert. Overigens hebben bij een ruimer uitnodigingsbeleid, waar toch nog een limiet aan zit vanwege een beperkt aantal plaatsen, uw eigen broers en zussen voorrang boven uw toekomstige schoonfamilie.

Artikelen in Feestdagen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. lieke schrijft

    Ongeacht hoe groot de uitreiking is, is het toch fantastisch dat je een bachelor hebt gehaald! Gewoon lekker iedereen uitnodigen die JIJ erbij wil hebben, of dat er nou 2 of 10 zijn. En dan na afloop gezellig ergens koffie drinken. Pak deze feestelijke gelegenheden aan om je successen te vieren, je hebt er hard voor gewerkt.Sommige HTML is toegestaan