Spring naar inhoud


Teleurgesteld in vrienden

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik waren onlangs 40 jaar getrouwd. Deze mijlpaal hebben we in kleine kring gevierd met familie, een paar vrienden en buurtgenoten. Niet iedereen kon aanwezig zijn, hetgeen altijd kan voorkomen. Een stel goede vrienden had ook afgezegd en wel voor de derde keer. Bij ons huwelijk zelf, bij het 25-jaar-feest en nu dus bij het 40-jarig huwelijk hebben deze vrienden het af laten weten met de bekende smoezen. Wij waren erg teleurgesteld. Waren ze alleen maar even vijf minuten binnengewipt om te feliciteren, was het voor ons al genoeg geweest. Mijn vrouw wil het contact dan ook voorgoed verbreken. Ze wil ze nooit meer zien! Hoe denkt u hierover?

Afgeknapt op vrienden

Beste Afgeknapt op vrienden,

Kennelijk beschouwt dit stel u niet als heel dichtbije vrienden. Anders hadden ze niet tot drie keer toe verstek laten gaan bij voor u belangrijke feesten. Uw vrouw wil hen nu officieel de wacht aanzeggen. Dat is zware maatregel waar weinig mee te winnen valt. Het formeel beëindigen van een vriendschap geeft misschien kortstondige genoegdoening, het is ook weer zo wat om steeds uw hoofd te moeten omdraaien, wanneer u uw ex-vrienden bij toeval ergens tegenkomt.

Veel eenvoudiger is het om mentaal afstand van hen te nemen en de verhouding te reduceren tot vriendelijke beleefdheid. Dat betekent dat u geen initiatief meer neemt in hun richting, geen afspraken meer met hen maakt en hen oppervlakkig bejegent alsof het vage, verre kennissen zijn. Dat zíjn ze intussen ook. Zij hebben zich te weinig aan u gelegen laten liggen. U beantwoordt dat door zich weinig aan hen gelegen te laten liggen. De afstand groeit en zo verdwijnen zij vanzelf naar de uiterste rand van uw sociale cirkel. In de ijskast met die lui! De soesa van relatiebeëindiging blijft u op die manier bespaard. Uw woede krijgt de kans om mettertijd weg te ebben, waarna lichte opwarming van de verhoudingen ook weer tot de mogelijkheden behoort. Dit alles zonder vervelende metagesprekken over wederzijdse gekwetstheden.

Artikelen in Huwelijksjubileum, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan