Spring naar inhoud


Vrienden komen vlakbij wonen

Beste Beatrijs,

Vanuit de behoefte aan meer rust en ruimte zijn wij verleden jaar van de Randstad naar het platteland verhuisd en wij wonen nu naar grote tevredenheid in een boerderijtje.

In mijn oude woonplaats woonde ik vlakbij een goede vriendin. We aten wel eens met ons vieren, al waren mijn man en ik niet zo dol op de echtgenoot van mijn vriendin. Dat was toen geen probleem, er waren ook genoeg andere sociale contacten. Nu zijn onze vrienden echter zo enthousiast geraakt over onze nieuwe woonomgeving, dat zij zelf ook op zoek zijn gegaan naar een boerderijtje in onze streek. En dit benauwt ons sterk. Ik zou het weliswaar leuk vinden om mijn vriendin weer in de buurt te hebben, maar wij vrezen dat onze vrienden voor de sociale contacten volledig op ons gaan leunen – en via ons ook de nieuw opgebouwde kennissenkring binnentreden. Zo zou de man van mijn vriendin eigenlijk helemaal niet meer te vermijden zijn.

Hoe kan ik dit onderwerp bespreekbaar maken met mijn vriendin zonder de vriendschap onherstelbaar te beschadigen?

Achtervolgd door vrienden

Beste Achtervolgd,

Er is geen elegante manier waarop u tegen uw vriendin kunt zeggen: “Wij vinden jou wel leuk, maar je man minder, en daarom lijkt het ons niet zo’n goed idee als jullie hier ook komen wonen.” Zo’n boodschap, hoe omzichtig ook geformuleerd, is de doodsklap voor een vriendschap. Het enige wat u kunt doen is een halfhartig ontmoedigingsbeleid voeren. Dus (leugenachtig) zeggen dat het toch wel een beetje tegenvalt op het platteland. “De plattelanders zijn toch minder toeschietelijk dan het zich liet aanzien, ja een praatje bij een weidehek, dat gaat nog wel, maar voordat ze je thuis uitnodigen… Nee het valt nog niet mee om een sociale kring op te bouwen. Soms hebben we echt een beetje heimwee naar de grote stad.”

Dit zou hun enthousiasme kunnen afremmen, maar is misschien ongeloofwaardig als het erg tegenstrijdig is met uw eerdere verhalen. Ik begrijp uw bezorgdheid, maar u moet zich maar niet teveel opwinden. De dingen die men vreest gebeuren vaak juist niet. Uw vrienden zéggen wel dat ze net zo’n boerderijtje als u willen, maar gaan ze daar ook echt werk van maken? Dat valt nog te bezien. Misschien kunnen ze het wel niet betalen, of niets geschikts in de streek vinden, of deinst er toch een van de twee alsnog terug voor zo’n ingrijpende verhuizing, of heeft haar man zelf z’n bedenkingen om te dicht bij u beiden te gaan wonen. Hij zal toch wel iets van uw reserves opgevangen hebben?

Wacht rustig af. De grootste kans lijkt me dat dit plan niet doorgaat. Tegen de tijd dat ze bij u het erf oplopen (“Buurman, heb je een boor voor me te leen?”) verzinnen we wel weer een nieuwe list.

Artikelen in Buren, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan