Spring naar inhoud


Te veel corona-angst

Beste Beatrijs,

Recentelijk heb ik een kamer gehuurd in een huis, waar de huisbazin ook woont. Ik heb een eigen keukentje, wc en douche. De hal en de trap zijn de enige gedeelde ruimtes. De verhouding was al niet zo prettig, maar de laatste tijd wordt haar angst voor corona een nijpend probleem. Ik moet van haar melden wanneer ik hoeveel bezoekers wil ontvangen, omdat ze van mening is dat zij en ik een huishouden vormen. Gisteren had ik een vriendin over de vloer. We zaten rustig te praten en hebben de hele tijd afstand gehouden, maar de huisbazin was boos dat ze niet wist dat er iemand langskwam. Ik heb toen gezegd dat ik op de rijksoverheidsite heb gezien dat we geen huishouden zijn en dat ik hoop dat ze begrijpt dat ik privacy wil. Hier reageerde ze heel bits op. Volgens haar zijn we wél een huishouden en ze gaf me te verstaan dat ik me aan de regels moet houden. Ik werk in de zorg en weet echt wel wat de regels zijn. Hoe moet ik omgaan met deze vergaande bemoeienis met mijn leven?

Erger dan een dienstklopper

Beste Erger dan een dienstklopper,

Uw huisbazin heeft het bij het verkeerde eind. Dat er een hal en een trap worden gedeeld betekent niet dat zij en u tot hetzelfde huishouden behoren. Dan zouden hele flatgebouwen één gigantisch gezellig huishouden vormen met alle restricties van dien. Alleen als er voorzieningen worden gedeeld, is er sprake van een huishouden. Zolang u zich aan de coronaregels houdt (maximaal drie mensen op gepaste afstand), heeft uw huisbazin niets te zeggen over uw bezoek en u bent in het geheel niet verplicht haar daarvan in kennis te stellen. U hebt dit al gezegd tegen haar, maar zij volhardt in haar kritiek. Misschien kunt u een of andere vorm van burenbemiddeling of mediation inschakelen, zodat een onafhankelijke partij de definitie van een huishouden kan bevestigen. In een gesprek met z’n drieën kan eveneens aan de orde komen dat een huurder recht heeft op privacy en geen rekenschap hoeft af te leggen bij de verhuurder over sociale contacten. Mogelijk zal uw hospita hier niet onder de indruk van zijn. Haar pandemiepaniek en uw ongenoegen kunnen blijven bestaan. Dan kunt u beter een ander onderkomen zoeken.

Artikelen in Buren, Corona.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mar schrijft

  Ik denk dat deze mevrouw als er iemand is geweest de deurkruk af wil poetsen omdat ze bang is besmet te raken. Misschien is het probleem op te lossen door een flesje reinigingsmiddel en handgel met wat papieren tissues bij de deur te zetten en als er iemand binnenkomt te vragen dit te gebruiken en als iemand weggaat extra de deurkruk af te doen.
  Dit kan wellicht de bazin gerust stellen.

 2. Wil schrijft

  Ik kan mij levendig voorstellen dat de huisbazin zo paniekerig doet, want de informatie die vanuit de overheid wordt aangeleverd is op zijn zachtst gezegd onduidelijk en tegenstrijdig.
  Misschien dat een gesprek met de huisbazin, vergezeld met een paar printjes van wat er op rijksoverheid.nl wordt gezegd over de maatregelen voor beide partijen, een consensus kan opleveren over wat wel en niet is toegestaan. Tevens kan dan ook het nogal precaire punt van privacy worden besproken.
  Helaas is dit weer één van de vele gevolgen van een overheid die te vaak van standpunt wisselt en meteen dreigt met hoge boetes. Hopelijk kunnen de huisbazin en de huurder in goed overleg een werkbare oplossing voor dit probleem vinden.Sommige HTML is toegestaan