Spring naar inhoud


Te laat komen

Beste Beatrijs,

Onlangs had ik (man, 51) een afspraak om met twee dames mee te rijden in de auto van een van hen naar een activiteit van onze vereniging. Wij hadden om 13 uur afgesproken en ik kwam met mijn fiets vier minuten te laat op de afgesproken plaats. De beide dames reageerden bijzonder geïrriteerd op mijn te laat komen met als argument dat de auto niet lang op die plek kon blijven staan. Eenmaal op weg kwamen zij er nog een paar keer op terug. Een beschaafd geformuleerd weerwoord van mijn kant dat ik vier minuten te laat wel vond meevallen werd met dezelfde irritatie beantwoord. De stemming was helaas gezet voor de rest van die dag. Ik vond dit een tamelijk overtrokken reactie. Ik sta er beslist niet om bekend dat ik altijd te laat kom of anderszins een moeilijk persoon zou zijn. Het geval is vrij onnozel maar ik ben toch benieuwd naar uw visie, want soms begin ik wel eens aan mezelf te twijfelen.

Ietsje te laat

Beste Ietsje te laat,

Mensen die hebben afgesproken elkaar op een bepaalde plaats en tijd te treffen moeten elkaar nooit laten wachten, maar degene die met een ander meerijdt heeft een zwaardere plicht om op tijd te zijn dan degene die een lift geeft. Degene die de gunst krijgt heeft meer verplichtingen dan degene die de gunst verleent – zo zit het eigenlijk. Anders krijg je al snel allerlei wrokkige gedachtes in de trant van: ‘Nou doe ik die moeite voor hem dat-ie mee kan rijden, en dan laat hij me nog wachten ook! Ik ben z’n chauffeur niet!’

U had dus echt meer uw best moeten doen om op tijd ter plaatse te zijn. Toen u te laat was, had u zich ruimhartig moeten excuseren. Blijkbaar was uw sorry te luchthartig naar de zin van de dames, want zij bleven er chagrijnig op terugkomen, zodat u zich genoodzaakt zag zichzelf te verdedigen met het argument dat ‘vier minuten wel meevalt’. Met andere woorden: ‘Waar maken jullie je druk over?’ Dat tegensputteren maakt het natuurlijk alleen maar erger. Kortom, escalatie over iets onnozels. Het was niet fraai dat de dames erover door bleven zeuren, maar als u de schijn van een oprecht excuus had weten te wekken, had u hen effectief de wind uit de zeilen genomen.

Artikelen in Reizen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan