Spring naar inhoud


Te dikke kleindochter

Beste Beatrijs,

Mijn kleindochter is acht jaar en veel te dik. Ze eet alles wat los en vast zit. Haar moeder en zelfs nu ook haar vader, mijn zoon dus, hebben ook de neiging om veel te eten. Als grootouders passen wij regelmatig op en dan zie ik wel dat er veel fast food gegeten wordt in dat gezin en dat er veel frisdrank en snoep op voorraad ligt. Ik durf het overgewicht van mijn kleindochter niet met mijn zoon en schoondochter te bespreken uit angst voor een slechte relatie. Een dik kind krijg je nooit meer dun. Mijn kleindochter zal gepest worden straks en dat haar ouders er niets aan doen zie ik als verwaarlozing van het kind. Misschien zelfs wel als een soort kindermishandeling. Hoe moet mijn opstelling hierin zijn?

Mijn kleindochter is te dik

Beste Mijn kleindochter is te dik,

Bespreek dit wél met de ouders. Liefst met allebei tegelijk, maar als u beducht bent voor uw schoondochter, althans met alleen uw zoon. Dikte is een explosief onderwerp, omdat mensen zich onmiddellijk persoonlijk aangevallen voelen op hun leefstijl. Gebruik onder geen beding de woorden ‘verwaarlozing’ of ‘mishandeling’! Bezweer de ouders dat het niet uw bedoeling is om hen aan te vallen, maar dat u zich ermee bemoeit, omdat u zich als betrokken oma zorgen maakt over uw kleindochter. Hoe verder het kind opgroeit, hoe moeilijker het wordt om af te vallen. Raad de ouders aan om met het kind naar een diëtist te gaan (verwijzing via de huisarts). Een diëtist kan advies geven over geschikte voeding zonder dat het kind honger hoeft te lijden. Daarnaast is het goed om beweging structureel op te nemen in het leefpatroon. Sport of een dansclubje, in ieder geval iets wat uw kleindochter leuk vindt om te doen.

Uw belangrijkste punt moet zijn dat de ouders professionele hulp zoeken in de vorm van een diëtist. Het heeft geen zin dat u zelf allerlei specifieke meningen over soorten voedsel, snoep en vettigheid ten beste geeft, want daarmee stelt u zich extra superieur op. Voer één keer zo’n voorzichtig gesprek met de ouders en laat het onderwerp daarna rusten. Meer kunt u niet doen. Misschien luisteren ze naar u, misschien leggen ze het naast zich neer. Het zou voor uw kleindochter natuurlijk het beste zijn als het hele gezin meedoet met de adviezen van de diëtist, want het werkt niet als alleen uw kleindochter een gezond leefregime krijgt opgelegd, terwijl de rest van het gezin doorgaat met bankhangen en zich te buiten gaan aan snoep en friet. Ook dit punt kunt u beter aan de diëtist overlaten. Het ligt allemaal vreselijk gevoelig.

Over toekomstig pesten van uw kleindochter hoeft u zich trouwens niet speciaal zorgen te maken. Er zijn tegenwoordig steeds meer kinderen met overgewicht. Te veel om alleen om die reden pestobject te zijn. Als uw kleindochter verder een aardig kind is, behulpzaam en sociaal, zal het wel meevallen met gepest worden.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Kinderopvoeding.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Janneke schrijft

  Goed advies van Beatrijs. Vaak zijn er ook nog andere mogelijkheden dan alleen een diëtiste, zoals ondersteuning door een fysiotherapeut of psycholoog (indien gewenst) etc. Dit kan het gezin bij de huisarts bespreken die hen dan kan doorverwijzen of verder begeleiden.
  Voor meer informatie en adviezen zie:
  https://www.thuisarts.nl/overgewicht/mijn-kind-heeft-overgewicht

 2. Lilith schrijft

  Na het lezen van de laatste zinnen, wilde ik even zeggen dat ‘aardig, behulpzaam en sociaal’ geen eigenschappen zijn die je voor het pesten behoeden.
  Pesters zoeken een kind uit wat er voor hen ‘uitspringt.’ Ze denken dat de rest van de groep dan makkelijker bereid is om hem/haar buiten te sluiten.
  Soms zijn lieve, sociale mensen júist diegenen die ze als bedreiging voor hun eigen imago zien (omdat ze zelf gemeen zijn) en dan moet het pesten ervoor zorgen, deze sociale mensen de mond te snoeren en hun grote kracht (de sociale kring) tegen hen te keren.

  Dus hoe lief, sterk, dun, aardig of sociaal je ook bent, je kunt altijd gepest worden. De oorzaak van het pesten ligt vrijwel nooit bij het gepeste kind en altijd bij de pester, die een bedreiging ziet in de goede kwaliteiten van het kind.

 3. Leo schrijft

  Even een reactie op het pesten. Je kunt alle geweldige kwaliteiten hebben maar er is er maar 1 die je echt behoedt tegen het pesten en dat is sociaal inzicht in het machtsspel en dat te kunnen spelen, grotendeels is dat assertiviteit maar het gaat iets verder, weten hoe op grapjes te reageren zodat het geen pesten gaat worden.Sommige HTML is toegestaan