Spring naar inhoud


Staand plassen: zijn of mijn probleem?

Beste Beatrijs,

Ik heb een dilemma waarvoor ik me dermate schaam dat ik het niet aan mijn vrienden en familie voor durf te leggen. Het gaat hierom: mag ik mijn vriend vragen om zittend te plassen? Ik (vrouw van 30) ben ruim een half jaar samen met hem (ook 30). Onze relatie verloopt goed zonder veel irritaties, maar er is één lullig ding waar ik veel moeite mee heb: hij plast staand. Dat vind ik vies vanwege de spetters die op zijn broek, blote benen en de vloer terechtkomen. Ook vind ik het onsmakelijk klinken – ooit woonde ik samen met een man die plaste met het volume van een fontein.

Ik heb hem zo ver gekregen dat hij gaat zitten als hij bij mij thuis is, maar in zijn eigen huis vindt hij dat te veel moeite. Hij ziet het probleem niet zo, maar ik walg ervan. Mag ik hem vragen om ook bij hem thuis (als ik er ben) te gaan zitten of zadel ik hem dan te veel op met mijn probleem? Mag ik hem hier wel mee lastigvallen, als in de eerste plaats ikzelf er zoveel moeite mee heb?

Staand of zittend plassen

Beste Staand of zittend plassen,

Het hangt ervan af hoe lang de relatie duurt. De beginperiode (hoe lang die duurt wisselt per stel) van een serieuze relatie wordt gebruikt om gedrag en gewoontes op elkaar af te stemmen. Uw relatie duurt nu een half jaar. Dat is nog niet zo lang, maar lang genoeg om elkaar aan te spreken op onprettige gewoontes. Uw vriend is geneigd tot uw standpunt, gezien het feit dat hij bij u thuis zittend plast. Hij doet het alleen in zijn eigen huis niet, ongetwijfeld omdat hij nu eenmaal is gewend om te staan en omdat hij het makkelijk vindt. De smetten die dit oplevert vallen hem niet op – misschien omdat hij niets hoeft schoon te maken.

Als u hem op dit moment probeert over te halen tot zittend plassen in zijn eigen huis, bestaat er een kans dat hij chagrijnig reageert, zo van: ‘Moet ik nu in mijn eigen huis ook al doen wat jij zegt?’ Wacht er daarom beter even mee. U zou het aan een eventueel gemeenschappelijke toekomst kunnen koppelen. Bent u van plan om op den duur samen een huishouden te voeren? Wilt u allebei kinderen? Zo ja, hoe gaat u een jongetje opvoeden? Staand of zittend plassen of allebei? Als u hier overeenstemming over kan vinden, zal het wel goed komen met uw probleem. Er zijn ook mannen die totaal geen bezwaar hebben tegen zittend plassen en het eigenlijk wel zo comfortabel vinden. De toekomst is in ieder geval belangrijker dan het heden.

Artikelen in Kinderopvoeding, Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Monique schrijft

  Het scheelt enorm veel werk als mannen zittend plassen en niemand doet er moeilijk over bij mij thuis. Nu de woningmarkt afkoelt, kan perfect schoon tegelwerk zelfs de waarde van een huis minder snel doen dalen. Intussen wordt er ook een raamwisser langs de muren van de douchehoek getrokken na elke mannelijke (en vrouwelijke) wasbeurt. Gevolg: de badkamer helemaal schoonmaken duurt nu een uur in plaats van drie uur (of het scheelt een rol keukenpapier met azijn om aangekoekte kalk met zeep tijdelijk mee te behangen om het zo sneller te kunnen wegpoetsen).

  Ik zou zeggen tegen mannen die met staand urineren blijven volharden: ‘Prima, maar maak jij voortaan de plee maar schoon!’

 2. Adri schrijft

  Griezelig deze mevrouw. Ooit woonde ze samen met een man “die plaste met volume van een fontein” . Dit terrorisme; opleggen van regels, zal niet ophouden. Als u er echt zoveel moeite mee heeft dan laat u een urinoir’tje plaatsen in uw toilet. Beter is alleen te blijven dan hoeft u zich niet te storen.

 3. Wil schrijft

  Wellicht is de man geholpen met een filmpje over de verspreiding van urine bij staand plassen.
  https://jfk.men/news/staand-plassen-is-veel-viezer-dan-je-denkt/
  Spoiler: Het blijkt dat urine spetters zelfs op de muur die dik 35cm van de pot af staat belanden. Het verspreidingsveld is veel groter dan de zichtbare druppels op de wc bril.
  Bovendien blijkt dat zittend plassen er voor zorgt dat blaas beter geleegd kan worden.
  En als je bedenkt dat je bij zittend plassen niet voortdurend dat hele gewicht hoeft te dragen, dan moge het duidelijk zijn dat zittend plassen de voorkeur geniet.

 4. Sophia schrijft

  Als dat het grootste probleem is voor je toekomst dan zal het vast en zeker wel goedkomen, desnoods vraagt u hem eens een paar maanden zelf de toilet schoon te maken, misschien dat dan een kwartje valt? Succes!

 5. Annabel schrijft

  Aan bovenstaande begrijpelijke reacties wil ik graag nog wel een nuance toevoegen.
  Na verloop van tijd krijgen veel mannen te maken met vergroting van de prostaat. Dit kan (kàn, hoeft niet) leiden tot meer moeite bij het plassen. De plasbuis wordt dan een beetje dichtgedrukt. Mijn man heeft dit medische probleem helaas ook sinds een jaar of 6. Hij heeft medicijnen die dat enigszins verlichten. Wat óók helpt, is staand plassen! De blaas wordt dan beter geleegd. Dus na 30 jaar samenzijn en zittend plassen, doet hij dit nu weer staand. Ik vind het al vervelend genoeg voor hem dat hij deze aandoening heeft, dus ik peins er niet over hem te verplichten zittend te plassen.
  Voor 30-jarigen is dit natuurlijk de ver-van-mijn-bed-show, maar ik wil het toch meegeven.

 6. Bart schrijft

  Het doet er niet zoveel toe of zittend plassen hygiënischer is, urine is redelijk steriel en makkelijk te verwijderen. Het probleem is dat mevrouw niet weet of ze mijnheer in zijn eigen huis mag vertellen hoe te plassen. Daarbij gebruikt ze onder andere het argument dat ze het onsmakelijk vind klinken, wellicht heeft ze last van misofonie? En dat ze hem “zover heeft gekregen” dat hij in haar huis op het toilet gaat zitten. Alsof hij een hond is die met moeite afgericht moet worden en waarvan de biologische behoeften vooral als onplezierig worden ervaren. Ik vrees dat het steeds erger zal worden omdat het gevoel dat veel dingen vies zijn dieper zit en niet in die paar spettertjes op zijn broek of op zijn vloer, die hij immers zelf moet opruimen. Het idee om het aan een toekomstig gezamenlijk huishouden te koppelen zoals Beatrijs aangeeft lijkt me heel verstandig. Daarbij is het verstandig als beiden zich afvragen of een relatie waarbij de een de ander zo wil perfectioneren een gezonde is.

 7. Mudori schrijft

  Ooit heb ik eens gelezen dat het gebruik van (teveel) deodorant er voor zorgt dat we een deel van het chemische proces van verliefd worden verstoren. Echte liefde verdraagt de geuren die een ander verspreid of voelt zich er zelfs door aangetrokken. Is het hebben van een intieme relatie niet per definitie onhygiënisch?! En stappen we daar vanuit liefde niet met gemak massaal overheen? Je hoeft het niet bonter te maken dan het gewone leven al doet, maar zo gruwelen van staand plassen lijkt me niet passend. Misschien even je neus onder zijn oksel steken na een warme dag: stinkt het?= verder zoeken naar die heerlijk ruikende man waar je niet vies van bent!

 8. Marc schrijft

  Sinds wanneer is staand plassen een ‘onprettige gewoonte’? Tegenwoordig moet er blijkbaar op iedere slak zout gelegd worden. In een goede relatie accepteert men gewoonten van elkaar, ook als men wat andere normen erop na houdt. En dat geldt zeker als men in het huis van een ander is. Ik vind dat elementaire beleefdheid en respect voor de ander. Je kunt toch ook gewoon iets accepteren in plaats van de ander iets op te leggen?

  Er is trouwens een heel goede reden waarom mannen staand plassen. Het is niet hygiënisch of prettig om met je geslacht de binnenkant van de wc-pot aan te raken. Voor mannen is een urinoir eigenlijk perfect.

 9. Jelle schrijft

  Wat mij een beetje beangstigt aan deze brief is niet zo zeer het onderwerp van de brief (‘hij wil staand plassen in zijn huis’). Dat is volgens mij een symptoom van een veel grotere kwestie. Al na een paar maanden probeert deze briefschrijfster haar nieuwe liefde te vertellen wat hij moet doen, in ziijn eigen huis nig wel. Zij probeert hem te domineren en te micromanagen en daar heeft hij geen zin in, op dit vlak in ieder geval. Mevrouw kan beter inbinden en wachten met dit soort huisregels minstens tot ze samen een huis hebben. Anders loopt ze het risico dat haar geliefde op niet al te lange termijn geërgerd een punt achter de relatie zet.Sommige HTML is toegestaan