Spring naar inhoud


Smerige wc bij yoga

Beste Beatrijs,

Elke week ga ik met plezier naar een yogagroep. De lessen worden bij de leraar thuis gegeven. En dit is het probleem: de wc is erg smerig. De handdoek hangt er een jaar en er wordt nooit schoongemaakt. Dat laatste weet ik, omdat ik regelmatig bij open dagen help. Dan komen er soms wel dertig mensen, die uiteraard van het toilet gebruik maken. Ik heb tevergeefs gezocht naar schoonmaakmiddelen. Een keer heb ik zelf schoonmaakdoekjes meegenomen om het ergste vuil weg te poetsen. Ik weet niet hoe ik dit op een goede manier aan de orde kan stellen. Hoe kan ik mijn leraar laten weten dat het smerige toilet mij tegenstaat?

Niet hygiënisch

Beste Niet hygiënisch,

Bespreek het gewoon met de yogaleraar! Als u en uw medeleerlingen betalen voor die cursussen en regelmatig in zijn huis verkeren, is een schone wc wel het minste wat hij daar tegenover moet stellen. Zeg tegen hem: ‘Het is mogelijk aan je aandacht ontsnapt, maar die wc hier waar cursisten gebruik van maken, is heel erg smerig. Dit is slechte reclame voor je zaak. Kun je ervoor zorgen dat die dagelijks wordt schoongemaakt?’ Als hij er niets aan doet of onwillig reageert, wordt het misschien tijd om uit te kijken naar een andere yogacursus in minder morsige omstandigheden.

Artikelen in Scholen en verenigingen, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. jose schrijft

  Het valt me op, dat er maar weinig reacties geplaatst worden. ook de mijne niet, al voegen ze nog zoveel toe. ook zie ik soms reacties (soms tamelijk domme) die helemaal niets toevoegen, maar wel geplaatst zijn. ik kijk dagelijks op deze site maar als er weinig gebeurt (zoals reacties van mensen) dan verliest deze site mijn belangstelling, want ik wil niet elke keer hetzelfde zien. dit even als tip.

 2. Kitty schrijft

  Jose,

  In de hoop dat dit wordt geplaatst, want anders lees je het niet ;)
  Ik krijg de indruk dat Beatrijs bepaalde kritische (wellicht hele goeie of zelfs betere?) reacties niet wil plaatsen. Ik reageer geregeld en dan wordt het niet geplaatst. Ik heb Beatrijs eens per mail gevraagd wat de reden is, ik noemde haalde het woord “cencuur” aan. Het antwoord van Beatrijs was: “Er komen veel reacties op mijn website. Ongeveer een derde tot de helft plaats ik niet. Meestal omdat ze niets nieuws of niets interessants toevoegen aan wat er al staat. Het leesbaar houden van de website heeft niets met censuur te maken.”. Ik geloof er geen fluit van en reageer derhalve ook niet meer vaak; ik neem vaak de tijd om een zinnige reactie te schrijven; niets is frustrerender als het dan niet geplaatst wordt.

 3. jose schrijft

  He Kitty, en Beatrijs,
  weer dagenlang geen nieuwe reacties erbij.
  Op zich snap ik best dat Beatrijs niet alles wil plaatsen. Het is haar site dus zij bepaalt wat erop komt. Maar, als er weinig nieuws gebeurt dan houdt de belangstelling een keer op. En reacties van anderen zijn juist interessant. Die trekken je naar de site. Je wil andere zienswijzen lezen. Die twitterfontein daarentegen, daar zie ik het nut niet van in. Want je kunt die losse tweets toch niet volgen. Maak dan een langere kolom voor reacties en plaats er eens wat meer. Dat is mijn reactie op deze site. En daarmee wordt het heus niet meteen een forum, dat vol met onzin staat.
  Daag, groeten Jose

 4. Thomson schrijft

  Hoi Kitty en José, wat een gezanik! Ik kan me niet voorstellen dat voor ook maar één bezoeker van de site de voornaamste attractie schuilt in het lezen van de reacties van bezoekers. Je komt hier voor de af en toe hilarische ‘problemen’, en voor Beatrijs. En bij deze casus voegt jullie gemekker om erkenning, en minder censuur (met een S) eerlijk gezegd niets toe, behalve ergernis.

 5. floor schrijft

  Nou Thomson, je maakt hier toch een denkfout door elke bezoeker op de site over een kam te scheren.
  Net zoals Jose en Kitty hierboven, ben ik een bezoeker die graag leest hoe verschillende mensen over onderwerpen van normen en waarde denken. Dat interesseert mij. Je zou het studie van de mens kunnen noemen.
  Een tweede is dat reacties op een vraag of onderwerp op een website, deze levendig en dynamisch houden. Zonder interactie wordt de bezoeker niet in staat gesteld om actief bij te dragen. Een gemis aan waardevolle informatie.

 6. Suzanne schrijft

  @Thomson: Ik snap wat je bedoelt. Ik vind het wel mooi als er gereageerd wordt, soms bekijk je het dan weer van een andere kant. Als de reacties je niet interesseren: gewoon niet lezen.
  Als ik de moeite heb genomen te antwoorden, heb nagedacht wat ik precies wil zeggen, hoe het te formuleren (want er wordt nogal snel iets verkeerd geïnterpreteerd), heb gezorgd dat het niet te lang is en er toch alles instaat wat ik wil zeggen… dan vind ik het weleens jammer als het niet geplaatst wordt.

 7. Marie schrijft

  @Thomson: Ik denk dat er hier flink wat meer mensen komen die het met Kitty en José eens zijn, maar wiens reactie niet door de selectie is gekomen. Die van mij in elk geval niet – ben benieuwd of deze het wel haalt.

 8. CH schrijft

  Ik kom hier voor de problemen, de door mij doorgaans zeer gewaardeerde adviezen van Beatrijs én de reacties van anderen, die soms verrassende nieuwe invalshoeken bieden, of ik het nu met ze eens ben of niet. Het drastisch minderen met deze reacties vind ik wel degelijk een verarming van deze site. Ik ben dan ook blij om te zien dat er de laatste weken weer wat meer reacties geplaatst zijn.

 9. Beatrijs Ritsema schrijft

  discussie over kwaliteit en kwantiteit van de reacties is vanaf nu gesloten!