Spring naar inhoud


Te weinig dankbaarheid

Beste Beatrijs,

Wij hebben een huis in Italië, waar wij regelmatig vakanties doorbrengen. Afgelopen maand hebben wij het huis kosteloos voor vier weken ter beschikking gesteld aan kennissen van ons. Al snel kregen wij bericht dat zij het enorm naar hun zin hadden en genoten van de rust, de ruimte en het privé-zwembad in de tuin. Vorige week zijn zij teruggekeerd vol enthousiaste verhalen, ze hadden een geweldige tijd gehad, het was voor herhaling vatbaar. Als dank voor de genoten gastvrijheid kregen wij een fles champagne, vergezeld van een bedankkaartje.

Alhoewel wij het huis gratis aangeboden hebben, heb ik toch een akelig gevoel overgehouden aan de afwikkeling. Ik vind een fles drank een erg schraperige manier om te bedanken na vier weken gratis vakantie. Of ben ik nu te kritisch?

Mager bedankje

Beste Mager bedankje,

U hebt uw vakantiehuis zelf aangeboden aan uw vrienden. U hebt geen huur gevraagd, wat u makkelijk had kunnen doen. Een maand in andermans huis bivakkeren gaat meestal niet voor niets. U had best, laten we zeggen, 200 euro per week kunnen rekenen. Dat was voor uw vrienden nog steeds buitengewoon goedkoop geweest. Normaal kosten dat soort vakantiehuisjes met zwembad in Italië minstens 1200 euro per week.

Waar was u wél tevreden mee geweest? Een zelfgehaakte beddensprei?

U hebt nagelaten om enige vorm van financiële compensatie te vragen. Dus hebben uw vrienden hun erkentelijkheid getoond door u een cadeau te geven. Een fles goede champagne kost ongeveer 50 euro. Dat lijkt me een adequaat cadeau. Bij bedankcadeautjes gaat het meer om het gebaar dan om de financiële waarde. Waar was u wél tevreden mee geweest? Vier flessen champagne? Een cadeaubon van 200 euro? Een zelfgehaakte beddensprei? Elk cadeau valt sowieso weg tegen de besparing van zo’n slordige 5000 euro verblijfkosten die u hen vrijwillig hebt gegund!

Als u zich verongelijkt voelt over de compensatie van een fles champagne à 50 euro die uw vrienden u geboden hebben, had u uw vakantiehuis niet gratis maar tegen een vriendenprijsje ter beschikking moeten stellen. Dat was reëler geweest, en beter dan een groot cadeau retour verwachten. Wees de volgende keer dat u uw vakantiehuis uitleent wat zakelijker. Op die manier vermijdt u ook dat er allerlei vrienden/ kennissen bij u in de schuld komen te staan.

Artikelen in Cadeaus, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan