Spring naar inhoud


Schoonmaakrooster werkt niet

Beste Beatrijs,

Sinds een jaar woon ik in een studentenhuis met vijftien anderen. We hebben een schoonmaakrooster om de gezamenlijke ruimtes schoon te houden. In het begin ging dit heel goed, maar de laatste tijd niet. Sommige mensen die aan de beurt zijn doen in hun week helemaal niets, anderen die zich ergeren aan de troep nemen die taken dan over. Hetzelfde duo staat nu al drie weken op het rooster staat zonder dat er iets gebeurt.

Verder is er een huisgenote die sinds korte tijd een vriend heeft, een sympathieke jongen, maar deze jongen rookt voortdurend wiet in de keuken met de bijbehorende stank. Ze zitten ook nooit op haar kamer, maar houden romantische avonden met kaarsen in de keuken met de deur dicht, zodat niemand nog de gezamenlijke keuken in kan. Hun troep ruimen ze ook niet op. Mijn huisgenote is best snel op haar tenen getrapt en ik durf er niet goed iets van te zeggen. Hebt u enig idee hoe dit opgelost kan worden?

Het is hier een bende

Beste Het is hier een bende,

Schoonmaakproblemen zijn een eeuwig terugkerend euvel in studentenhuizen. Er zijn altijd mensen die zich aan hun corvee onttrekken en daarmee wrevel wekken bij de anderen. Een definitieve oplossing hiervoor bestaat niet. Wat u kunt doen is een huisvergadering beleggen en het probleem met z’n allen bespreken. Dan kan de mensen die het laten afweten duidelijk gemaakt worden dat ze asociaal bezig zijn. Meestal beloven ze dan hun leven te beteren en gaat het een tijdje goed. Totdat het weer mis gaat. Een meer structurele oplossing is om af te spreken om allemaal geld te betalen, zodat er een wekelijkse schoonmaker kan worden ingehuurd. Al zal een professionele schoonmaker het probleem van mensen die hun afwas laten staan niet ondervangen.

Wiet roken in de keuken kan ook op de huisvergadering aan de orde komen. Als dat om een of andere reden te precair ligt om plenair besproken te worden, kunt u dit punt eerst met een paar andere huisgenoten bespreken. Die zullen er ook wel niet blij mee zijn. Word het erover eens, vervolgens kan er een afvaardiging van het huis (liefst twee mensen) met de huisgenote plus vriend gaan praten en vriendelijk verzoeken of het afgelopen kan zijn. De keuken is een centrale voorziening en kan niet voor privégebruik geclaimd worden. Kaarslichtdinertjes kunnen op de eigen kamer plaatsvinden. En de vriend moet zijn wiet ook maar op de kamer van zijn vriendin of uit het raam hangend roken wegens stankoverlast in de keuken. Ga dus niet in uw eentje die ene huisgenote tot de orde roepen, maar doe dit met z’n tweeën en spreek namens de rest van het huis.

Artikelen in Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. De Nestor schrijft

    Wat bij mij prima werkte: een boetepot en een rooster met doorschuivende taakjes. Iedereen doet elke week vóór zondagavond 22uur zijn taakje. Doe je het een keer niet? Geen probleem, maar wel 5 euro in de pot. Verzaak je de week erop? 10 euro erbij storten. Week erop weer niet? 15 euro erbij storten. Etc Op enig moment heeft de verzaker niet meer het gevoel dat het betaalbaar is om zijn huisgenoten alles te laten doen en gaat zijn/haar taak doen. Vanaf dat moment staat hij weer op 0. Verzaakt hij weer eens? 5 euro. Etc. De boetepot wordt gebruikt voor zaken van algemeen nut, zoals een vaatwasser, een huis TV, een internet abonnement, een snellere router, een huis game console, etc. Echt, dit werkt.

  2. Lilith schrijft

    Dit is een heel beleefde oplossing. Ik heb tot nu toe, de volgende oplossingen gehoord van mensen:

    1. Een afwaskast. Een bak voor iedereen en als de afwas/taak niet gedaan wordt, gaat het in de bak. Zo staat het niet in de weg en moeten ze eerst zelf hun spullen afwassen, voordat ze weer kunnen eten. Werkt alleen als ze allemaal hun eigen servies hebben.

    2. Boetes. Elke dag schoonmaak verzuimen is een euro in de gezamenlijke pot. Wat er met uiteindelijk met die pot gebeurd, hangt van de groep af.

    3. Bij de persoon in bed leggen. Dit is flauw en niet zo vriendelijk, maar (kennelijk) wel effectief. Gewoon alle afwas in bed leggen en als dat vol staat, verdergaan op hun stoel.

    Maar ik vind de oplossing van Beatrijs beter en netter.

  3. wouter schrijft

    De adviezen van mw Ritsema zijn meestal uitstekend en getuigen van een grote dosis gezond verstand. Ik heb daar niets aan toe te voegen, maar misschien is leuk om een kleine anecdote te plaatsen.
    Heel erg lang geleden was ik ook student en bewoonde ik een studentenhuis. Ook toen en daar bestonden schoonmaakafspraken die niet helemaal werden gehonoreerd. Met name de douche was een ‘uitdaging’. Een goede ingeving bracht mij tot een kleine actie: ik heb de douche manueel grondig gereinigd (geen pretje) en heb ze daarna behandeld met een nogal gruwelijke cocktail van brandalcohol, bleekwater en diverse sprays. Het ding is enige dagen lang onbruikbaar geweest, tot veler ongenoegen en ongemak, en is vooral nadien nooit meer erg vervuild geweest.



Sommige HTML is toegestaan